Oscar összefoglaló képekben

2010.03.08. 08:17

A 82. Oscar díjátadó los angeles-i Kodak Nagyszínházban került megrendezése, a show házigazdája idén (miután Hugh Jackman visszautasította a felkérést) Alac Balwin és Steve Martin lett, akik az Egyszerűen bonyolult c. filmben szerepeltek együtt.

Nagyot robbant Katherin Bingelow The Hurt Locker (A Bombák földjén) c. filmje, James Cameron ex-neje nemcsak a legjobb rendező díját vehette át a gála fináléjában, hanem pár percre rá a legjobb film kategóriában is az ő bizonyult a győztesnek. Ezzel filmtörténelmet írt, hiszen ő az első nő, aki a legjobb rendezőnek bizonyult. Megható volt, amikor beszédében az amerikai katonáknak ajánlotta művét, amely összesen 6 kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A valaha forgatott legdrágább film, az Avatar szintén 9 jelöléséből csupán 3 technikai díjat nyert, James Cameron-t bátran mondhatjuk az est vesztesének, egyszer sem hívták a színpadra.

A legjobb férfi főszereplő az Akadémia szerint Jeff Bridges volt, aki a Crazy Heart-ban alakított nagyszerűt. Nem volt kérdéses, hogy neki járt a díj, a közönség állva tapsolta a 60 éves színészt.

A legjobb női főszereplő viszont hatalmas meglepetést okozva Sandra Bullock lett (The Blind Side). Az esélylatolgatások szerint esélytelennek tűnt a 45 éves színésznő győzelme, akit idén először jelöltek a legrangosabb színészdíjra.

A legjobb mellékszereplőnek járó aranyszobrot Christoph Waltz vehette át, aki Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk-jában játszotta valóban felejthetetlenül a főgonosz szerepét.

A nők között is a papírformának megfelelően Mo'nique kapta a legjobb mellékszereplőnekk járó elismerés, aki a Precious-ben játszotta a főszereplő anyját. A film a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat is megkapta.

 Szintén két szobrot vehettek át az Up készítői, a legjobb animációs film és a legjob filmzene díját.

Két favoritom, az An Education (Egy lányról) és a Coen testvérek A Serious Man-je két-két jelöléséből egyet sem váltott aranyszoborra, de ez várható is volt. Ami viszont meglepő, hogy az Up in The Air-t (Egek ura) egyetlen szoborral sem jutalmazták. Mégsem  a főszereplő George Clooney-t mondanám az est vesztesének, hanem Meryl Streep-et, aki utoljára 1984-ben tudott nyerni, hiába ő a valaha legtöbb oscar-nominációt begyűjtő színésznő.

A 82. Oscar-díjkiosztó nyerteseinek teljes listája az aranyszobrok kiosztásának sorrendjében:

Legjobb férfi mellékszereplő:
Christoph Waltz - BECSTELEN BRIGANTYK

Legjobb animációs film:
UP!

Legjobb eredeti filmdal:
The Weary Kind - CRAZY HEART

Legjobb eredeti forgatókönyv:
A BOMBÁK FÖLDJÉN

Legjobb rövidfilm (animációs):
LOGORAMA

Legjobb rövidfilm (dokumentum):
MUSIC BY PRUDENCE

Legjobb rövidfilm:
THE NEW TENANTS

Legjobb smink:
STAR TREK

Legjobb forgatókönyv (adaptált):
PRECIOUS

Legjobb női mellékszereplő:
Mo'Nique - PRECIOUS

Legjobb látványtervezés:
AVATAR

Legjobb jelmez:
AZ IFJÚ VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ

Legjobb hangvágás:
A BOMBÁK FÖLDJÉN

Legjobb hangkeverés:
A BOMBÁK FÖLDJÉN

Legjobb fényképezés:
AVATAR

Legjobb eredeti filmzene:
UP!

Legjobb vizuális effektek:
AVATAR

Legjobb dokumentumfilm:
THE COVE

Legjobb vágás:
A BOMBÁK FÖLDJÉN

Legjobb idegen nyelvű film:
EL SECRETO DE SUS OJOS - ARGENTÍNA

Legjobb színész:
JEFF BRIDGES - CRAZY HEART

Legjobb színésznő:
SANDRA BULLOCK - THE BLIND SIDE

Legjobb rendező:
KATHRYN BIGELOW - A BOMBÁK FÖLDJÉN

Legjobb film:
A BOMBÁK FÖLDJÉN

 

Szerző: fenyo86

Szólj hozzá!

Címkék: !oscar

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr451823154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása