"A háború drog"

Ezzel a frappáns idézettel kezdődik Kathry Bigelow újabb kőkemény háborús filmje, mely 9 jelölést kapott az idei Oscar-ra.

A sztori 3 Irakban állomásozó amerikai katonáról szól. A csapat küldetése pedig nem épp a legbiztonságosabb tevékenység: bombák hatástalanítása. Bagdadban pedig akadnak bőven pokolgépek. William James bombaspecialista őrmester különösen jó érzékkel bánik a csípófogóval, 800-900 bombát hatástalanított már. Számára ez már nem is csupán munka, ez az élete. Olyan lehet ez, mint mikor az élsportolók abbahagyják a küzdelmet, és összeszakadnak, mert nem tudnak mit kezdeni az életükkel. Hiába a  szép családja (Evangeline Lilly játsza a feleségét), a hétköznapi életben nem találja a helyét. Szüksége van az adrenalin-löketre, ami akció közben éri. Két másik társának az feladata, hogy távcsövesével a környéket fürkéssze, miközben ő a zsinórokat babrálja, hiszen a gyanúsan bámészkodó irakiak közül bárki aktiválhatja egy távirányítóval a pokolgépet, vagy akár egy mobiltelefonnal is működésre bírhatja. (sőt, akad, aki még ceruzaelemmel is próbálkozik:)

A főbb szerepekben számomra ismeretlen színészek szerepelnek, ami nagyon jó húzás volt a producerektől, mert ettől olyan hihető  a történet, hogy végig az volt az érzésem, hogy dokumentumfilmet nézek. Csak akkor tértem észhez, amikor megláttam egy sztárt egy-egy  mellékszerepben. Mert azért akadnak bőven nagy arcok:

Guy Pearce (Memento, Az időgép, Monte Cristo grófja)

Evangeline Lilly (Lost, Freddy vs Jason, Smallville, Kingdom Hospital, Tru Calling)

Ralph Fiennes (A felolvasó, Az angol beteg, Álmomban már láttalak, Erőszakik, A vörös sárkány, A napfény íze, )

David Morse (Halálsoron, Langolierek - Az idő fogságában, A 109. utas, Disturbia, Doktor House)

És tényleg minden egyes bevetés tömve van adrenalinnal, a körmömet lerágtam, miközben azon morfondíroztam, hogy: 

"Most robban a bomba? Vagy nem? Kék zsinór? Piros zsinór? Mindenki darabokra hullik a környéken? Vagy nincs is élesítve?"

Pontozásom: 9\10

Sajnos azonban még így sem gondolom, hogy lenne esélye az Avatar ellen a legjobb filmek harcában az Oscar-díjért. Bár szerintem ezerszer jobb film James Cameron meséjétől, az mégis sokkal inkább közönségkedvenc, és szerintem ez idén fő szempont lesz. De azt viszont remélem, hogy a legjobb rendező díját Kathry Bigelow kapja. Meglátjuk...

Bemutató: Február 18.

Trailer: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr991777357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása