An Education (Egy lányról)

2010.02.26. 20:06

A film egy 16 éves lányról szól, aki néhány hónap alatt többet tanul az élettől, mint iskolatársai a tanönyvekből valaha is fognak...

A történet 1960-as évek Angliájában játszódik, amikor még a nőknek fiatalon el kellett dönteniük, hogy a tanulást választják, vagy pedig fiatalon férjhez mennek és háziasszonyokká válnak. A Carey Mulligan által zseniálisan megformált Julie jólnevelt lány, aki szorgalmasan tanul, mert célja, hogy bejusson az Oxfordi Egyetem bölcsészkarára, amire úgy tűnik, minden esélye meg is van. Talán annyira nem is az ő célja, hanem az apja vágya, hogy lánya felvételt nyerjen a neves egyetemre, miközben Jenny nagyvárosi életről álmodozik. Már az egyetemre való bejutás is a szabadságot jelentené neki, francia zenét hallgathatna, dohányozhatna, bárokba járhatna, de terve, hogy a diploma megszerzése után Párizsba költözik.

Azonban minden megváltozik, amikor megismerkedik az izgalmas és vagyonos Daviddel, akit Peter Sargaard alakít (Bőrnyakúak, Az árva, A hazugsággyáros) Az idősebb férfiről semmit sem tudni, de ahogy lenni szokott, teljesen elcsavarja a lány fejét. Nighclubbokba viszi, elrepül vele Párizsba, feltár előte egy olyan világot, amelyet a lány korábban apja szigora miatt még csak nem is szemlélhetett. A megdöbbentő azonban az, hogy David kifinomultsága nemcsak őt, hanem a szüleit is elvakítja. Nyugodt szívvel engedik el lányukat, aki korábban még hétvégén is csak a cselló-órája idejére mozdulhatott ki otthonról, később pedig már arra biztatják, hogy hagyja ott az iskolát, mondjon igent David leánykérésére.

"A buta iskoláslányoknak mindig elcsavarja a fejét egy elbűvölő idősebb férfi. De nektek is?- nyitja fel szülei szemét a film csúcspontján a lány, és teszi fel a kérdést, természetesen az elkerülhetetlen csalódás után.

Amíg nem láttam a filmet, úgy gondoltam, hogy Sandra Bullock érdemli meg az Oscar-díjat a legjobb női főszerep alakításáért, mégis inkább Carey Mulligan-nek adnám az aranyszobrot. (Bár tartok tőle, hogy Meryl Streep-nek fog benyalni az akadémia, ha már egyszer ő lett a valaha élt legtöbb díjra jelölt színésznő...)  Kiválóan alakít egy szerepben  egy gyereket és egy kész nőt, aki képtelen eldönteni, hogy a szívére vagy az eszére hallgasson. A bájos szinésznőt a Büszkeség és balítéletben láttam először, nemrég pedig a Public Enemies-ben, de a Tőzsdecápák 2 : A pénz nem alszik c. valószínűleg nagysikerű filmben is játszik majd, szóval azt kell hogy mondjam, a filmválasztásai eddig hibátlanok voltak. Valószínűleg a jövő egyik meghatározó színésznője lesz.

Édesapját a filmben az az ezerarcú Alfred Molina alakítja, akit A Da Vinci-kódban, a Csokoládéban, A rózsaszín párduc 2-ben, vagy A pókember 2-ben láthattunk, de legismertebb szerepe szerintem Hercule Poirot alakítása a Gyilkosság az Orient expressen-ben.

Az An Education zseniálisan ábrázolja a felnőtté válás útján tévelygő fiatal lányok érzelmi válságát. Nézése közben az ember legszívesebben bebújna a képernyőbe, hogy megragadja a főszereplőt és felrázza  álomvilágából. Sajnáljuk, amikor összehullik a világa, de ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy képes felállni a padlóról és folytatni az életét, hiszen bölcs nő lett belőle, mégha korábban is, mint kellene.

Ha kamasz lányom lenne, biztosan odaadnám Nicky Horby lányregényét, amiből a filmet készíteték.

Eddig az év filmje számora: 10\10

Bátran ajánlom mindenkinek.

Mozibemutató: 2010. április 8.: 

 

A filmzenék is remekül passzolnak a filmhez:

 

                                 1, Beth Rowley - You 've got Me wrapped around You

                                 2, Floyd Cramer - On the rebound 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr491793149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása