Up in the Air (Egek ura)

2010.02.26. 20:21

Történet egy idős férfiről, aki készen áll az emberi kapcsolatokra...

"A kiskereskedők 20% alatt vannak. Az autókereskedés a szemetesben. Az ingatlanok az utolsókat rúgják. Amerika az egyik legrosszabb idejét éli." - fogalmaz Ryan Bingham főnöke a film elején.

Ryan viszont tele van munkával. Az év 320 napját üzleti úton tölti. Ez hogy lehetséges a világválság idején? Egyszerű: ő a nagyvállalati leépítések szakembere. Hogy mit is jelent ez? Nagyjából annyit, hogy azzal foglalkozik, hogy embereket rúg ki. A multicégek főnökeinek nincs ideje, hogy személyesen elmondják alkalmazottainak, ha megszűnik azok munkahelye, inkább felbérelnek egy "munkaerő-leépítőt", aki elvégzi helyettük a piszkos munkát. Ám a férfi sem gondolná, hogy a költségek csökkentése érdekében az ő munkahelyén is nagy megszorításokat, változtatásokat van szükség alkalmazni, köszönhetően új munkatársa, Natalie ötleteinek.

Bár hangsúlyosabb mondanivaló rejtőzik a cselekmények mögött, sajnos akadnak benne unalmasabb részek és szerintem sokkal jobban ráfókuszálhattak volna az emberi kapcsolatokra, vagy a család fontosságára.

Anna Kendrick szerintem a Twilight filmek legjobbja, jól tették hogy őt választották Natalie szerepére, nagyszerűt alakít. A legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelölték és  nem lennék meglepve, ha az alig 24 éves színésznő meg is nyerné.

George Clooney (Solaris, Sziriana, Sivatagi cápák, Batman és Robin, Vészhelyzet, Égető bizonyíték, Ocean's Eleven) is Oscar-nominálást kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában ezért a szerepéért, és azt kell hogy mondjam, hogy az ENSZ egyik békenagykövete is esélyes, hogy megkapja második aranyszobrát. A filmkritikusok szerint ez élete szerepe.

Vera Farmiga, (Az árva, A tégla, Ősz New Yorkban) aki lassan 40 évesen is tinilányokat megszégyenítő testtel rendelkezik (gondolok itt az ágyjelenetre) is jól játszik a filmben, de J.K. Simmons (Ördög bújt beléd, Juno, Pókember, A főnök)  is nagyon jó, noha csak kisebb mellékszerepet kapott. Szóval azt kell mondjam, a szereplőgárdára nem lehet panasz, mindenki kitett magáért.

A fordulat pedig pont akkor jön a történetben, mikor a legkevésbé vártható, így brutálisat üt.

Csak annak ajánlom, aki kedveli a mélyebb jelentéssel bíró filmeket, mert átgondolva nem sok cselekmény történik.

Pontozásom: 6\10

Bemutató: 2010. február 18. 

 

A filmzenék is jól visszaadják a film hangulatát.

Sad Brand Smiths - Help Yourself: 

 

 

Szerző: fenyo86

Szólj hozzá!

Címkék: dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr171793747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása