Buried (Élve eltemetve)

2011.04.23. 18:27

Hetek óta izgatottan vártam, hogy végre behozza hazánkba a Budapest Film a Buried című thrillert, amely még Danny Boyle 127 Hours (127 óra)-jától is nagyobb oneman-show-t ígért. Merthogy a spanyol Rodrigo Cortés  rendezése merészebb, mint az egyszereplős filmeket megalkotó elődeinek alktásai. Nem csak a színészek számát csökkentette a lehető legkevesebbre, hanem a helyszínt is egy 2 négyzetméteres térre szűkítette. És amivel még Hitchcock Lifeboat-ját, Jerry Jameson The Elevator-ját, a Cube trilógiát, vagy  Ron Silver Lifepod-ját is sikerül megfejelnie: a film egyetlen képkockájáig, még egy kósza visszaemlékezésig sem hagyjuk el a szűkös kelepcét, amely egy föld alatt elásott koporsó. 

Koromsötét kezdéssel okoz meglepetést máris a nézőnek a minimalista thriller, csak a főszereplő (Ryan Reynolds) lihegéséből tudni, hogy nem  a mozigépész rontott el valamit. Aztán miután talál maga mellett egy gyújtót az eszméletvesztésből magához térő ismeretlen, körbevilágítja a szűkös helyiség misnden sarkát és döbbenten veszi tudomásul, hogy hová is került.

Mellette csupán egy öngyújtó, egy elemlámpa, egy kés, egy toll, egy palacknyi szesz és egy blackberry.  Ezutóbbival természetesen amint túlteszi magát hősünk a halálfélelmén, azonnal megkísérli szervezni saját kiszabadítási akcióját. Ám tudjuk milyen nehéz az üzenetrögzítők és a mindenkit ide-oda kapcsoló diszpécserek világában érvényesíteni akaratunkat. A pánikot pedig még tovább erősíti az egyre jobban fogyó oxigén, a pislákoló gyújtó és elemlámpa, a mobil aksijának merülése és a repedéseken át utat törő homok koporsóba jutása, ezzel csökkentve a túlélési esélyeket.

Kis idő múlva fogva tartói is jelentkeznek, kiderül, hogy terrorista támadás áldozata lett a teherautósofőr, rajta kívül mindenkit megöltek és ő is csak úgy maradhat életben, ha sikerül válságdíjat kiharcolnia. Az oxigén azonban egyre fogy a koporsóban és amerikai segítői sincsenek egyszerű helyzetben, hogy megtaláljanak egy koporsót a föld alatt az Iraki sivatagban.

A klausztrofóbiától szenvedőket leszámítva ne tántorítson el senkit, hogy az egész film egy 2 m3-es térben játszódik, a spanyol rendező ugyanis bravúros csavarokkal és sokkoló párbeszédekkel teszi izgalmassá a valós időben játszódó törtnetet. Csak ajánlani tudom, az év eddigi legjobb vetített filmje. 10\10.

 

Az amerikai független filmek Mekkájának számító Sundance Filmfesztiválon óriási elismerésnek örvendett a klausztrofób-thriller.

A rendező legközelebb már Robert de Niro-val, Signory Weaver-rel és Cillian Murphy-vel forgat egy hasonlóan izgalmasnak ígérkező paranormális tevékenységekkel foglalkozó thrillert (Red Lights), melynek forgatókönyvét ezúttal őmaga írta.

Reynolds-ot a nyár végén egy képregényadaptációban, a Green Lantern (Zöld Lámpás)-ban láthatjuk, majd októberben a The Change-Up (Testcsere) című vígjátékban.


Hazai bemutató: 2011.04.21. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr762850201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása