M. Night Shyamalan-t valamiért szinte az összes kritikus Richard Kelly (Donnie Darko)-hez hasonlóan az egyfilmes alkotók táborába sorolja, aki alkotott valamikor egy remekművet és annyi. Richard Kelly miközben a szakma és a közönség lelkes elismerésében fürdött, forgatókönyvírói és rendezői tehetségét is elveszítette, ám az indiai rendező vele ellentétben sorra szállítja a jó kis misztikus filmeket, A sebezhetetlen, A Falu, A jelek, (de főleg) Az esemény mind tetszett. Igaz, egyik sem ér fel A hatodik érzékhez, mellyel befutott, de ennek ellenére remek alkotások.

Ezúttal egy 2005 és 2008 között nagy sikerrel futó animációs sorozat , az Avatar: The Last Airbender feldolgozását tűzte ki célul. A rendező akkor hallott a Nickelodionon futó sorozatról, mikor kislánya közölte vele, hogy az egyik szereplőnek, Kara-nak akar öltözni Halloweenkor. Gyorsan rákeresett a neten, hogy elkészíthessék a jelmezt, és egyből megtetszett neki a rajzfilm világa. A címet azonban meg kellett változtatniuk James Cameron korábban vetített Avatar-ja miatt.

Valamikor, egy behatárolatlan ősi korban játszódik a film, amikor négy nemzet urallta a világot: a föld, a víz, a levegő és a tűz szövetségének népei saját elemüket képesek manipulálni különleges adottságukkal. Csupán egy személy, az Avatár hatalma terjed ki mind a négy elemre, ő az, akinek fenn kell tartania az egyensúlyt és a békét a világban. A gond csak az, hogy ahhoz előbb meg kell tanulnia használni az erejét az alig 12 éves fiúnak. Ideje azonban nem sok van, hiszen a Tűz serege mielőbb a világhatalomra készül törni.

A színészek megfelelőek a szerepre, (abba most ne menjünk bele, hogy eredetileg a sötét bőrű testvérpárt a porcelán bőrű Jackson Rathbone (Twilight) és Nicola Peltz játsza) de egyikük sem nyújt emlékezetes alakítást. A főszereplő (Noah Ringer) karaktere sem túl karizmatikus jellem, így nagyon nehéz beleélni magunk, hogy ő a világ megmentője. Hiába tékvandózik egyébként profi szinten a színész, valamiért úgy gondolták, nem mutatják meg a harctudományát a filmben, amelynek elvileg a harcművészetekről kellene szólnia... Érthetetlen...

A Gettó milliomosban brillírozó Dev Patel pedig most egyenesen pocsék, annyira túljátssza a főgonosz szerepét, hogy így egymaga cinikussá teszi az egész filmet. (Sokáig úgy volt, hogy Jesse McCartney lesz helyette, ám 2009 márciusában épp turnézott, így kapta meg Shyamalan honfitársa a szerepet.)

40 millió dollár elég volt a rendezőnek, hogy A hatodik érzékkel az egész világgal megismertesse a nevét, most viszont több, mint 150 millióból is csak egy gyenge B-kategóriás filmet volt képes összehozni. Hiába pazar a látvány (a 3D is egész jót tesz és a CGI is elképesztően sok), az elmesélés szörnyen unalmasra sikerült, csak 3\10-re értékelném. Ám hamarosan javíthat Shyamalan a Devil (Ördög) című thrillerével, mely november 18-ától látható a mozikban.

 

 Bemutató dátuma: 2010. július 29.

 

A premier vörösszőyeges fotói:

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr962333559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása