Csütörtökön mutatták be a hazai mozik a színészóriásokkal teli The Men Who Stare at Goats (Kecskebűvölők) című filmet. A sztárparádé miatt már hetek óta türelmetlenül vártam. Kár volt...

 

A történet szerint 1979-ben egy titkos egységet hozott létre az amerikai hadsereg. A különös alakulat kiképzése a megszokott katonai gyakorlatoktól eltérően relaxálásban, táncolásban, kecskék bámulásában és sok más haszontalan teendőkben merült ki. Még kiképzőik is komolyan gondolták, hogy idővel képesek lesznek átmenni a falakon, tekintetükkel felhőket oszlatni, varázsszavaikkal lefegyverezni az ellenséget, vagy (ahonnan a film címe is ered) szúrós nézésükkel megállítani állatok (kecskék) szívét? Vagy csupán egy teszt volt az egész? Esetleg így akarták egy kis időre kivonni a forgalomból a kiképzőtiszteket? Ezek a kérdések merültek fel bennem az egyre abszurdabb irányba haladó film alatt.

Nade visszaugorva a film kezdetére, elgondolkodtató a nyitójelenet után kiírt mondat:

''Több az igazság ebben a filmben, mint hinnéd...,,

A történetet eleje egy balek újságírót (Ewan McGregor: Trainspotting, Moulin Rouge, Star Wars, A sziget, Angyalok és démonok) ismertet meg velünk, akit miután lecserél a barátnője, úgy dönt, Irakba utazik, egyenesen a háborús övezetbe. Terve, hogy azzal nyűgözi le hűtlen ex-kedvesét, hogy élete kockáztatásával megírja nagy cikkét. Ekkor találkozik egy látszólag már leszerelt katonával (George Clooney: Solaris, Sziriana, Sivatagi cápák, Batman és Robin, Vészhelyzet, Égető bizonyíték, Ocean's Eleven), aki mint kiderül, a már említett paranormális tevékenységekkel foglalkozó katonai csoport oszlopos tagja volt a 70-es, 80-as években. Így a nagy sztori reményében hősünk együtt vág neki a nagy sivatagnak a néhol őrültnek tűnő férfival. A kalandokkal teli úton az ex-katona kiképzésének rejtelmeibe vezeti be a szkeptikus újságírót, miközben az összes lehetséges bajba belekeverednek.

Spoiler: Idővel pedig a visszaemlékezés és a jelen is összekapcsolódik, ugyanis a sivatag közepén rábukkannak az újra működő rejtélyes bázisra a régi kiképzőkkel, köztük a nemrég Oscar-díjat begyűjtő Jeff Bridges-sel és egyik kedvencemmel, Kevin Spacey-vel. Spoiler vége!

Leszögezem, nagy Coen-fan vagyok, szóval imádom a fanyar, kicsit elvontabb, talán angolosnak is mondható humort, de ez a film akkor is egy nagy nulla számomra, mégha a színészek mindent meg is tesznek, hogy feldobják. Ewan McGregor remek, Jeff Bridges (Crazy Heart, A vasember, Nyom nélkül) szerepével ránézésre is  röhögést vált ki az emberből, Kevin Spacey (Amerikai szépség, Hetedik, Vírus, 21-Las Vegas ostroma, Superman visszatér, K-Pax) mint mindig, óriási, csupán George Clooney unalmas már picit nekem ebben a szerepben. De mindegyikük zseniálisan játszik, még a mellékszerepekben cameozó x-aktákos Robert Patrick (Terminátor 2, Sztriptíz, Charlie angyalai, Vadbarmok, A dicsőség zászlaja, ) és Stephen Lang (Avatar) is remek, de a sztárparádé képtelen a vállán vinni az egyre jobban ellaposodó filmet.

A poénok nagyon fárasztóak, a szereplők sorsa egyre kevésbé érdekelt, csak ha figyelembe veszem a színészek 10\10-es alakításait, akkor ér a film 3\10-et számomra. De azt is csak épphogy. Azt kell, hogy mondjam, óriási csalódást okozott...

 

Bemutató: 2010. március 25.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr761878433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása