A könyvek szerelmesei biztosan felfigyeltek már, hogy egyre több Philip K. Dick mű jelenik meg a hazai könyvesboltok polcain az utóbbi években. A cyberpunk stílus egyik teremtőjének tartott sci-fi-író 30 évvel a halála után is futurisztikusnak számító témáit rendre előveszi egy-egy filmes stúdió, ezúttal A Bourne-ultimátum, A testőr és az Ocean's Twelve forgatókönyvírója bővítette egész estés filmmé PKD 1954-ben megjelent, itthon A helyreigazító csoport címen kiadott novelláját.

A sorsügynökség címre keresztelt film egy sikeres politikus (Matt Damon - A félszemű, Zöld zóna, Azután, A legyőzhetetlen, A tégla, A Bourne-trilógia, Dogma, A tehetséges Mr. Ripley, Good Will Hunting) és egy balettáncos (Emily Blunt - Gnómeó és Júlia, Farkasember, Gulliver utazásai, Az ifjú Viktória királynő, Tiszta napfény, Charlie Wilson háborúja, Az ördög Pradát visel, Veszedelmes vonzerő) szerelmi történetén keresztül taglalja az élet egyik nagy kérdését: létezik -e az előre elrendelt végzet. A film szerint semmi sem történik ok nélkül a világunkban. Erre akkor döbben rá a főszereplőnk, David Norris (Matt Damon), amikor egy véletlen folytán megpillantja a sors ügynökeit. Megtudja, hogy a csapat tagjai mindazokon az apróságoknak tűnő hibákon dolgoznak nap mint nap, amelyek hosszabb távon gátolnák az emberiség fejlődését. Ha ugyanis egy a jövőben fontos személy lelép a számára előre elrendelt útról, ők azonnal ott teremnek és közbelépnek.

Hogyan is kell ezt elképzelni? Tegyük fel, hogy egy kalóz elvágja Kolombusz Kristóf torkát az első hajóútján. Vagy pl. hogy egy lövedék végez a huszonévei közepén járó Winston Churchill-el, miközben haditudósítást ír. Esetleg az 5 éves Isaac Newton leesik egy fáról, melynek következtében megsérül a bal agyféltekéje. Na közvetlenül még mielőtt ez megtörténne, az ügynökség emberei - kihasználva természetfeletti képességeiket - ott teremnek és közbelépnek. Kolombusz elkerüli a kalóz döfését, Churchill fél méterrel a lövedék becsapódási helye mellé ül le, a kis Newton-t pedig elkapja a nagyanyja.

A The Adustment Bureau sikeres politikusának bűne az, hogy találkozik egy lánnyal, akivel első látásra egymásba szeretnek. Az élet irányítója azonban más sorsot szánt a számukra. Vajon felveheti -e David az ügynökökkel a harcot, letérhet -e az elrendelt útról? Vagy el kell fogadnia, hogy le kell mondania szerelméről, mert más sorsra hivatottak? Vagy ezúttal felülírhatja a sorsot a szabad akarat?

Pontozásom: 4\10. Bár a kritikusok éltetik a filmet, nekem nem tetszett annyira, hogy áradozzak róla. De talán csak túlságosan materialista vagyok. Emily Blunt és Matt Damon hozza ami tőlük várható, elhisszük, hogy bármire képesek a szerelmükért, működik közöttük a kémia, de nem hiszem, hogy ez számukra az év szerepe. Damon-ért Soderbergh (Solaris, Traffic, Ocean's eleven, Erin Brockovich) új filmjében, a Contagion (Fertőzés) című thrillerben szoríthatunk hamarosan Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard és Gwyneth Paltrow mellett, majd a lassan négy éve forgalmazásra váró Margaret című drámában láthatjuk Matthew Broderick-kel, Mark Ruffalo-val és Anna Paquin-el. De az egyik nagy kedvencemtől, Blunt kisasszonytól is nagyobb dobásnak tűnik a Gettó Milliomos és a 127 óra forgatókönyvírójának közelgő filmjében való alakítása, a Lazachalászat Jemenben című drámában szerepel hamarosan Ewan McGregor oldalán, hogy aztán a Gulliver utazásai után A szezám utca egészestés vígjátékban komédiázzon egy éven belül másodszor is Jason Segel-lel és Jack Black-kel.

 

Bemutató: 2011. március 31.

 

 A los angeles-i premier fotói:


Blunt kisasszony egy csodaszép Elie Saab kisestélyiben, Brian Atwood Wagner cipőben és Lorraine Schwartz ékszerekkel érkezett a díszbemutatóra.


A feleségével érkező Matt Damon Ermenegildo Zegna öltönyt viselt

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr792789339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása