Remember Me (Emlékezz rám)

2010.05.20. 21:27

Sokáig hezitáltam, hogy megnézzem -e a filmet, ám miután megláttam, hogy kedvenc sorozataim (Szex és New York, Sírhant művek, Maffiózók, Róma) egyik rendezőjének műve, egyből kíváncsi lettem rá. Gondolom a moziba járóknak Robert Pattinson lehetett a fő húzónév, Lost-fanként engem leginkább Emilie de Ravin alakítása érdekelt.

A történet a trailer alapján unalmas lovestory-nak tűnt, azonban az első pár perc sokkoló képsorai hamar rádöbbentettek, hogy ezt most csúnyán benéztem.

Erőteljes és hatásos a kezdés, (spoiler:) egy kisgyerekes anyuka kivégzéses rablását láthatjuk ugyanis a nyitójelenetben. (spoiler vége)

Az utolsó pár perc azonban még meghökkentőbb, a nyitójelenettel együtt tökéletesen keretbe foglalja a film mondanivalóját, miszerint élvezni kell az élet minden egyes apróságát, fontos megbecsülni az összes örömteli pillanatot.

A váratlan kimenetelű kezdő és befejező 5-5 perc között egy romantikus kapcsolat kibontakozását láthatjuk két egyetemista között. Ám cseppet sem a megszokott forgatókönyv szerint.

Tyler (Robert Pattinson) egy zárkózott, hoszonévei elején járó fiú, aki csoporttársaival ellentétben nem vég nélküli csajozással, ivással és bulizással tölti ki a vizsgaidőszakok közötti időt. Magányos, befelé forduló srác, az egyetlen, aki előtt megnyílik, az a kishuga. Hamarosan meg is tudjuk, mi önmarcangolásának az oka: alig néhány évvel idősebb bátyja ugyanis öngyilkos lett.

Ally (Emilie de Ravin) élete is a gyász árnyékában telt, 11 éves korában végig kellett néznie, ahogy meggyilkolják édesanyját. A lány Tylerrel ellentétben más módon dolgozza fel a történteket. Ő próbál minden szépet és izgalmasat megragadni a múlandó életben.

Nem is kell sok idő, hogy -e két fiatal egymásba gabalyodjon, a közös gyász összetartó kötelékként erősíti kapcsolatukat. A kötelező összeveszést az szolgáltatja, hogy a fiú kezdetben bosszúból közeledett a lány felé, annak rendőr apja ugyanis egyszer már lecsukatta őt. Barátja unszolására kezdett románcot Allyvel, pesszimista világszemlélete miatt nem számított az elsöprő szerelemre.

Allen Coulter fricskát mutatott a közhelyekkel és klisékkel telepakolt romantikus filmeknek. Bár ő is megcsillantotta ugyanazokat  a megszokott húzásokat, mégis teljesen más megközelítésből forgatta le az összes romkomban látott szituációkat. A történések ugyanis jelzésnyi romantikával bírnak, mindvégig inkább nyomasztóan hatnak a nézőre, ezáltal végig remek depressziós hangulatot árasztanak a képsorok. A váratlan befejezés pedig még a legkeményebb drámákhoz szokottakat is arcon üti. Ezt garantálom.

Robert Pattinsontól a hazai mozikban eddig nem igazán láthattunk jelentős alakítást, de mentségére szóljon, hogy a Twilight sorozat Edwardjából szerintem nem igazán lehetett többet kihozni. Itt viszont remekel a vásznon, dühkitörései és gőgje mellett még Pierce Brosnan és Emilie de Ravin alakítása is eltörpül. Érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben is.

A Remember Me bravúros rendezésű és forgatókönyvű dráma. Nem számítottam rá, de ez a film nekem bizony bátran 9\10

Hazai premier: 2010. május 6.

 

Az alig 16 millió $-ból forgatott film eddig 54 millió $ bevételt hozott a Summit Entertainment-nek.

 

A jegybevétel alakulása:Néhány fotó a New York-i premier vörösszőnyegéről: 

 

<

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr592019228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása