Dear John (Kedves John)

2010.04.24. 23:53

A Nicholas Sparks könyveiből készült filmek (Szerelmünk Lapjai, Séta a múltba, Éjjel a parton) eddig mind-mind nagyon tetszettek. A bestseller szerző remek receptet talált ki regényeihez, melyet alkalmazva rendre vezetik a könyveladási listákat kiadványai. Többnyire romantikus történetbe ágyazva adnak művei spirituális inspirációt a beteljesületlen vágyak elfogadásához. A 2006 októberében kiadott könyve is arról szól, hogyan szakíthatja szét a háború a fiatalok szerelmét.

Nagyon vártam már, hogy a hazai mozik is bemutassák végre a svéd rendező, Lasse Hallström  (Csokoládé, Gilbert Grape, ABBA, The Hoax) által forgatott Kedves John-t, mely a tengerentúlon remek nézettséget produkált.  Ráadásul pont néhány napja néztem a Jennifer's Body-t (Ördög bújt beléd), és már ott is remekül játszott Amanda Seyfried (Mamma Mia, Hármastársak, Bajos csajok), így az ő alakítására is kíváncsi voltam.

Kár volt. Egy 2010-es film alapsztorijához az, hogy John (Channing Tatum), a sikeres katona eltávján beleszeret egy tavaszi szünetét töltő főiskolás lánykába, harmatgyenge.  De a karakterek sem túl hitelesek: a karcsú, napbarnított szőke lány ugyanis nem bulizással tölti a tavaszi szünetet, hanem jótékonykodik (házat épít néhány barátjával egy elszegényedett családnak). Mindemellett persze milliomos családból származik,  jólnevelt, tanult, gyógypedagógusnak készül, később gyerekekkel szeretne foglalkozni, és szingli.

Természetesen a két hét hamar elszalad, a lány a fősulira, a fiú a sereghez tér vissza. Ám kapcsolatuk nem szakad meg teljesen, levelezni kezdenek egymással. De vajon meddig bírja egy ilyen távkapcsolat?

A moziban 105 kínkeserves percig:) Pedig legalább 3 órásnak éreztem a filmet, annyira üres volt.   Miért volt szükség beletenni 09\11.-et? Miért nem mutatták jobban az apa-fiú kapcsolatot, ahelyett, hogy 30-40 percek teltek el azzal, hogy fel alá sétál a pár a parton, és értelmetlen dolgokon beszélgetnek, a semmin összevesznek, pontosabban teszi mindezt Amanda Seyfried, Channing Tatum ugyanis az összes többi filmjében látott szótlan szépfiút alakítja, de nem is nagyon érteni, mit morog, ha esetleg van is egy mondata. És valaki elárulhatná azt is, hogy mi értelme a kunyhóépítésnek, ha nem is mutatják a boldog pillanatot, mikor átveszik a rászorultak. Vagy csak a szerelmi légyott helyszínét akarták  romantikusabbá tenni?

Sok-sok kérdés merült fel bennem a túlontúl elhúzott film nézése közben. Borzasztóra sikerült a könyv adaptációja, a forgatókönyvíró tapasztalatlanságából eredhet a film nézhetetlensége.

Channing Tatum (G.I. Joe, A sereg nem enged, Bunyó, Step up, Carter edző, Micsoda srác ez a lány) persze újra csapnivalóan alakít. Nem értem miért emlegetik a hollywood-i felfedezett tehetségek között, még mindig csak egyetlen karaktert tud eljátszani, pedig már elmúlt 30 is. Szerintem a korábban Armani és Dolce & Gabbana modellként  sikeres  férfi nem való a mozivásznakra.

Az egyetlen jó alakítást Richard Jenkinstől (Sírhant művek, Égető bizonyíték, Tesó-tusa, Az Eastwick-i boszorkányok, Húgom, nem húgom) láthatjuk, ő nélküle aztán tényleg nézhetetlen lenne a film. Elcsépelt mondat, de most tényleg igaz, hogy a hátán viszi az egész filmet.

Ami még pozitív, hogy ezzel a filmmel becsalogatott 12-18-as korosztály, akik amúgy nem néznék meg a most játszott Green Zone-t vagy a Brothers-t (Testvérek), láthatják a háború érzelmi hatásait.

De a Kedves John így sem kap többet tőlem, mint 3\10.

Nagyobb csalódást okozott, mint a The Clash of the Titans (A titánok harca). Ám a tetszetős trailer és gondolom főleg a két impozáns külsejű főszereplő miatt választják olyan sokan a jegypénztáraknál. A 25 millió dollárból készült film már az első hétvégén visszatermelt 30-at, azóta pedig már 94 millió $-nál tart a bevétele.U.S.A-ban már vetítik a mozik Sparks legújabb könyvének a filmváltozatát (The Last Song) Miles Cyrus főszereplésével. Nálunk június 3-án lesz a bemutatója, remélhetőleg az már jobban megközelíti a Szerelmünk lapjai vagy a Séta a múltba színvonalát.

 

Hazai bemutó: 2010. április 8.

 

Gondolom a filmzene-cd is fogyni fog a plázák lemezboltjaiból.

                             1, Joshua Radin & Schuyler Fisk Paperweight

                             2, Ryan Adams - Answering Bell

                             3, 311 - Amber 



A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr391949135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása