Inception (Eredet)

2010.07.23. 01:16

Ha az elkövetkezendő hónapokban egy asztaltársaságnál a filmekre terelődik a szó, nem az lesz a leggyakoribb kérdés, hogy "Láttad -e az Inception-t" hanem hogy "Hányszor nézted meg?"

Végre bemutatták azt a filmet, melyet már fél éve türelmetlenül vártam! Hiszen nem elég, hogy (Eastwood papa mellett a másik) kedvenc rendezőm, Christopher Nolan csiszolgatta tökéletesre 16 éves kora óta a történetét, kedvenc színészeim sora is szerepel benne:
Joseph Gordon-Levitt Joseph ( G.I. Joe, 500 Days of Summer, Űrbalekok),
Ellen Page (Juno, Hajrá Bliss!, Cukorfalat, X-men II.),
Michael Caine (A sötét lovag, A tökéletes trükk, A csendes amerikai, Beépített szépség) és 
Leonardo DiCaprio (A Tégla, Aviátor, A szabadság útjai, Hazugságok hálója, Gilbert Grape, A part, Egy kosaras naplója).

Hosszú ideje ez egyik legeredetibb és leglebilincselőbb sci-fi-történet, amely valami szokatlanul újat hoz a nyári blockbuster-szezonba. Rég láttam ennyire összetett, merész, ambiciózus filmet. A Lost című sorozat befejező része óta várok egy jó sztorit, aminek minden egyes részletén agyalhatok, melyben minden apró momentumnak meg van a jelentése. Ráadásul a legjobb, hogy kétértelmű jelentése, attól függően, hogy a néző milyen típusú ember.

A történet szerint Cobb egy profi kém, aki milliókért szedi ki megbízottjai számára a célszemély fejéből az emlékeit, mindezt azok álmában. (Kb. mint Freddy Krueger) Utolsó küldetése azonban még különlegesebb, ezúttal ugyanis nem ellopnia kell egy emléket, hanem valahogy beleültetnie egy gondolatot, egy ötletet az áldozat elméjébe. Megbízója (Ken Watanabe - Levelek Ivo Dzsimáról, Az utolsó szamurály, Egy gésa emlékiratai, Batman: Kezdődik) ugyanis jól tudja, hogy úgy manipulálható tökéletesen az emberi cselekvés, ha megkeresik a gondolat eredetét, és ott ültetik el az ötletet az áldozat tudatalattijába.

Cobb tehát összeszedi a legprofibb csapatot, amely valaha is létezett a szakmán belül:

- Arthur társát (Joseph Gordon-Levitt), akivel olyan összhangban dolgoznak, mintha egy agyuk lenne

- a hamisító Eames (Tom Hardy), aki arról gondoskodik, hogy a célszemély agyában fel se merüljön, hogy átverik

- az építész Ariadne (Ellen Page), akinek egy valóságosnak tűnő várost, vagy akár az áldozat saját otthonát kell emlékeiből felépítenie

- a vegyész Yusuf (Dileep Rao), aki arról gondoskodik, hogy kábítószerei adagolásával mindenki a megfelelő álomfázisba kerüljön illetve ébredjen fel akkor, amikor kell

- ráadásul ezúttal megbízójuk (Ken Wanabe) is velük tart.

A csapat tagjai azonban nem is sejtik, ezúttal milyen mélyre kell ásniuk magukat, hogy véghezvigyék céljukat. Döbbenten veszik tudomásul ugyanis amikor betörnek az áldozat álmába, hogy őt már felkészítették a látogatásukra...

Nolan egy komplex és elbizonytalanító történetet hozott létre, mely helyenként annyira csavaros, hogy a nézőt is ugyanabba a helyzetbe hozza, mint a főszereplőket: mi sem tudjuk, mi az ami valóság és mi az ami álom.

A látvány annak ellenére is zseniális, hogy az Inception nem egy látványvezérelt film, az igazi erőssége a zseniális történet és az erős feszültség az elsőtől az utolsó percig.

A színészek remekül hozzák a formájukat, DiCaprionak ugyanolyan jól áll a családi gyásszal teli valóság és a tökéletes álomvilág közötti vergődés, akárcsak a Shutter Island (Viharsziget)-ben.

Talán csak az újonc (Ellen Page) karakterétől vártam volna több beleszólást a történet kimenetelébe. Csak azért tették bele a filmbe, hogy Cobb valakinek elmagyarázza az alapokat és így a néző is megérthessen mindent pár perc alatt? Bár tény, hogy ezzel alaposan felpörgette Nolan az eseményeket.

Elsőre is hihetetlenül tetszett a mestermű Inception, beváltotta azt, amit vártam:

- fantasztikus rendezés,
- profi, hibátlan színészek,
- elsőrangú látvány,
- pattanásig feszítő filmzene,
- izgalmas, csavaros történet,
- egészen kis romantikával és
- akcióval fűszerezve.

Mióta láttam, többször azt veszem észre, hogy már megint a sztorin agyalok és hogy azt érzem, hogy újra és újra meg kell néznem...

Az év egyik legjobb műve: simán 10\10.

Bár nem vagyok sci-fi\fantasy-rajongó, én inkább a drámákat, a lassabb, mélyebb emberi történeteket szeretem, de az Inception mégis biztosan bekerül a kedvenc filmjeim közé.

 

Hazai bemutató: 2010. július 22. 

 

A világpremiert Londonban tartották:


 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr472316844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása