I Love You Philiph Morris

2010.07.09. 15:43

Szomorú vígjáték, vagy vidám tragédia... Valahogy így lehetne behatárolni a már címre sem hétköznapi film műfaját, mely a Hollywood legtehetségesebb színészei közül való Jim Carrey és Ewan McGregor által alakított melegpár szerelmi történetéről szól. Bár már tavaly januárban sokkolta a Sundance Filmfesztivál vendégeit az I Love You Philiph Morris, az USA-ban csaknem két évet kell várni a bemutatóra (2010.12.03.). Mi azonban jóval előttük láthatjuk, hiszen tegnap vetíteni kezdték a hazai mozik.

Az A Single Man és a Brokeback Mountain óta én inkább kihagyom az ilyen témájú alkotásokat, ám mivel jövőhéten jön az új Polanski-film, a Ghost Writer, gondoltam ráhangolódom Ewan McGregor (Trainspotting, Moulin Rouge, Star Wars, A sziget, Angyalok és démonok, The Ghost Writer, I Love You Philiph Morris) játékára, illetve a gumiarcú Jim Carrey (Dumb és Dumber, Ace Ventura, Az igenember, Egy makulátlan elme örök ragyogása, A minden6ó, A grincs, Én és én meg az Irén, Truman Show, A kábelbarát, A Maszk) is igen erős húzónév volt számomra. 

Még kíváncsibb lettem a filmre, mikor meghallottam, hogy megtörtént eseményeken alapszik. A sztori ugyanis egy még most is élő, legendás szélhámos, a 163-as IQ-val büszkélkedhető Steven Russel életét mutatja be, aki többször lépett meg az igazságszolgáltatás elől, mint bárki más. A texas-i csalónak több mint egy tucat álneve és személyazonossága volt.

Eleinte kisebb biztosítási csalásokkal kezdte, de később egészen addig vitte, hogy még a North American Medical Management pénzügyi igazgatói tisztségét is betöltötte hamis papírjaival, azóta sem tudni pontosan, hány százezer dollárt sikkasztott magának. 

De talán még ettől is hihetetlenebb az az eset, amikor egy törvényszéki bírónak adta ki magát és telefonon keresztül csökkentette le a saját maga óvadékát, miközben mindvégig a börtönben ült.

De ez még mind semmi: szépen lassan összegyűjtött annyi szövegkiemelőt a raboknak tartott rajzfoglalkozásokról, amellyel zöldre festhette fegyencruháját. Miután ezt megtette, egyszerűen csak orvosnak adta ki magát és lazán kisétált a börtönből:) 

De még hihetetlenebb szökéseket is sikerült véghez vinnie a zseniális intelligencia szinttel rendelkező legendának, legfélelmetesebb trükkjeit egytől-egyig megismerhetjük a filmből. Jelenleg is 144 (!) évre terjedő szabadságvesztését tölti:) Bár néhány naponta más cellába viszik, elmondása szerint már talált gyenge pontokat a börtön védelmében:))

Érthetetlen, de még ebből az izgalmakkal teli élettörténetből sem volt képes a Glenn Ficarra és John Requa egy jó filmet összehozni. Nagyon sajnálom, hogy az ő kezeik közé került a sztori, még csak adaptálni sem voltak képesek ezt az élet által írt remek forgatókönyvet.

A sztori gyenge pontja talán egyedül Steven Russel  homoszexualitása lett volna, de azt is megoldhatták volna egy-két poénnal, Jim Carreytől még a homofóbok sem lettek volna rosszul egy-két meleges vicctől. Ám a készítők már megint túllőttek a célon, nem csak tudunk a főszereplők melegségéről, hanem már megint megmutatják a nézőknek, ami egy hetero mozilátogatóban szerintem egyből undort kelt.

A másik gond pedig az, hogy szinte több jól elkülöníthető részből áll a film, melyek műfaja is különbözik. Hol szerelmi drámát, hol komédiát, hol rabló-pandúros kalandfilmet, hol tragédiát kapunk, és ez az egész egyszerűen nem akar összeállni. Ennyi műfajt bűn keverni egy filmen belül. Izgalmasan telik a másfél óra ugyan, nem unatkozunk, de a végén valahogy akkor sem áll össze a sztori. Akármennyire is bravúroznak a színészek.

Merthogy az ezerarcú Jim Carrey a lehető legjobb választás volt a folyton simliző Russel szerepére, többször is játszott már hasonló karaktert, 10-ből 10-es alakítás. De Ewan McGregor is bámulatosan jól játssza a galamblelkű Philiph Morris szerepét.

Csak a színészek remek teljesítménye miatt adok rá 4\10 pontot. Mert ebben a sztoriban sokkal-sokkal több lett volna. Kár érte!

 

 Hazai premier: 2010. július 8.

Végezetül néhány fotó a párizsi premierről:

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr202259021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása