Limitless (Csúcshatás)

2011.04.10. 20:50

A Season of The Witch (Boszorkányvadászat) után elhozta Bradley Cooper, Robert De Niro és Abbie Cornish (Bright Star, Sucker Punch, Candy) szereplésű Limitless-t is a hazai mozifilm-forgalmazási piacra január végén belépő Pro Video Film & Distribution Kft.

A 7 éves kora óta kitartóan író Alan Glynn-nek 42 éves korára bólintott rá az egyik könyvkiadó az egyik regényére. A The Dark Fields névre keresztelt techno-thriller akkor nem lett felkapott könyv, ám közel 10 év elteltével egy véletlen folytán lelt rá egy antikváriumban a korábban főleg könnyedebb vígjátékokat író Leslie Dixon (A vasmacska kölykei, Mrs. Dubfire, Nicsak ki beszél most, Hajlakk, Agyő nagy ő). Amint elolvasta, úgy érezte, ebből a sztoriból filmet kell forgatni. Nos valószínűleg ez csak a PR-blabla, egy másik interjú szerint az író ügynöke küldözgette szét az összes filmes cégnek a regényt, de kit is izgat, a lényeg, hogy a Miramax egyből lecsapott a történetre és még De Niro-t, (miután Shia LaBeouf eltörte a kezét egy autóbalesetben) Cooper-t és Cornish kisasszonyt is sikerült megnyerni a főszerepre.

A történet főhőse, Eddie (Bradley Cooper - Hangover, The A-team, Valentine's Day, New York I Love You, Alias) egy ihlethiányban szenvedő író, aki napjait a sötét szobájában tölti a laptopján megnyitott Word teljesen üres dokumentumán villogó kurzort bámulva és várja, hogy megírja élete művét. De csak-csak nem jönnek a szavak, pedig a kiadója által kiszabott határidő vészesen közeledik, ráadásul még a barátnője is megelégeli kiüresedett kapcsolatukat és elhagyja őt. Ekkor találkozik egyik régi ismerősével, a korábban piti drogdílerként pénzt kereső srác most meglehetősen jól fest, állítása szerint megy is a szekér, hiszen most fedeztek fel egy csodaszert, amely eddig nem tapasztal módon turbózza fel az agyat.

Bár eleinte vonakodik Eddie, végül csak-csak beveszi az új intelligens-gyógyszert, veszteni valója úgy sincs, hátha könnyebben összehozza a könyvét. Nos ettől sokkal jótékonyabb hatást gyakorol rá a szupertitkos szer, pillanatok alatt összecsapja a regény első részét, kitakarítja a lakást, az ujja köré csavarja a főbérlő csaját, plusz még egy kis pénzt is keres a tőzsdén. Másnap meg is tudja a szer titkát: az NZT névre keresztelt kísérleti cucc képes arra, hogy használója sokkal többet használjon az agyi kapacitásából, mint amennyit alap állapotban. Eddie bármit felidéz, amit valaha hallott, egy nap alatt képes tökéletesen megtanulni egy idegen nyelvet, hamar rájön, hogy újonnan szerzett zsenialitását érdemes lenne mielőbb pénzszerzési célra kihasználni: hamarosan a tőzsde új csillagaként tündököl.

A titkát persze senki nem érti, így egyhamar egy sereg ellenségre is szert tesz, ráadásul idővel megtapasztalja a szer mellékhatásait: időnként teljesen elfelejti, mi történt vele az előző 24 órában. De talán még ettől is ijesztőbb, hogy az a néhány szerencsés, aki kipróbálhatta a csodaszert, amint abbahagyta a szedését, kis idővel teljesen leépült és meghalt. A pirulák pedig rohamosan fogynak...

Bár akad egy-két elvarratlan szál a filmben (spoiler: a szállodai gyilkosság, a bandita, a politikai pálya ívelése, Kik hozták létre a gyógyszert? Mik a pontos összetevői? spoiler vége), de összességében nagyon tetszett, hogy egy szájhagyomány útján élő legendát vettek alapul, nevezetesen, hogy az agyuknak csupán 10%-át használjuk. Az is pozitív, hogy alaposan megmutatják a főhős átlagember énjét, kellően elég hangsúlyt fektettek az előzményekre, hogy aztán végig szoríthassunk érte.

Eddig nem különösen tartottam jó színésznek Bradley Cooper-t, most azonban igencsak nagyot alakít. De ami a film erőssége, az a szokatlan képi játékok. Üdítően újszerűnek hatnak az operatőr és a vágók trükkjei a mozivásznon. Negatívum talán, hogy eléggé leül a film úgy 20 percnyire a közepén, az öngyilkosságos jelenetet már ezerszer láttuk, illetve hogy jobban kifejthették volna, hogyan ível fel hősünk karrierje. Ezúttal nem nyerte el a tetszésemet Abbie Cornish karaktere, amint van pénz, egyből visszatáncol Eddie ágyába. De végül is ez nem egy ilyen párkapcsolati sci-fi, mint mondjuk a The Adjustment Bureau volt, ez inkább ilyen önfelfedező film, mint mondjuk A harcosok klubja, melyben a fókusz mindvégig a főszereplőn van.

Pontozásom: 7\10

 Hazai bemutató: 2011.04.07.

 

 

 A new york-i premier fotói:



Bradley Cooper 

Cornish kisasszony Lanvin 2011-es tavaszi kollekciójából viselt egy szép ruhát a díszbemutatón, hozzá fekete szatán Stuart Weitzman Femina névre keresztelt peep toe-ját viselte VBH táskával és arany ékszerekkel  


De Niro és neje

 

Bradley Coopert hamarosan a The Hangover part. II (Másnaposok 2)-ben láthatjuk, míg Abbie Cornish-t a Madonna által írt és rendezett W.E.-ben. De Niro akciózik egyet hamarosan Jason Statham-mel (The Killer Elite), majd a Valentine's Day (Valentin nap) folytatásában, a New Year's Eve című romkomban szerepel az év végén.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr642815256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása