Unknown (Ismeretlen férfi)

2011.04.19. 22:28


Liam Neeson karrierje során szinte mindenféle szerepet kipróbált már, láthattuk életrajzi filmekben, drámákban, romantikusokban, sci-fikben, történelmi filmekben, képregény adaptációkban, de talán egyik alakításával sem ért el akkora közönségsikert, mint Brian Mills megformálásával a 2008-as Taken (Elrabolva) című akciófilmben. A tökéletesen rászabott szerepnek köszönhetően pillanatok alatt  korunk egyik legnagyobb akcióhősévé vált az 58 éves színész. Ezt talán még ő sem gondolta volna pár évvel ezelőtt.

Ezt a népszerűséget kihasználva reklámozta vele a Warner Az árva, a Góóól 2 és a Viasztestek rendezőjének új filmjét, a Taken színvonalat ígérő akció-thriller azonban sajnos nem ér fel a már-már kultfilmmé marasztalt elődhöz. Engem legalábbis csalódásként ért, de lehet csak az elvárásaim voltak magasak.

Nehéz úgy írni a filmről, hogy ne áruljam el a végén elrejtett csavart, mert mindvégig erre van kihegyezve sztori. Na azért nagy homlokcsapkodás nem vár senkire, láttuk már párszor a megoldást.

A Neeson (The A-TeamAfter LifeClash of the Titans, Taken, Batman, Az átok, Schindler listája, Narnia krónikái) által megformált Dr. Martin Harrist egy konferenciára érkezik Berlinbe feleségével (January Jones -X-men, Dirty Dancing 2, Igazából szerelem). Miközben visszasiet a reptérre az ott felejtett poggyászáért, autóbaleset éri. A taxisofőr (Diane Kruger - (Mr. Nobody, Becstelen Brigantyk, A nemzet aranya, Trója) menti meg a vízbefulladás elől, ám így is többnapos kómába esik. Ébredése után eleinte csak azt nem érti, miért nem látogatta meg felesége, ám később azzal is szembesülnie kell, hogy a nő meg sem ismeri. De nem csak ő, kollégái is úgy tesznek, mintha sosem találkoztak volna vele, ráadásul a helyét is átvette egy ismeretlen idegen.

De hogyan bizonyíthatná be hivatalos iratok hiányában egy idegen országban, hogy ő az igazi Martin Harris? Milyen összeesküvés állhat a dolog mögött? Esetleg a balesetben szerzett sérülések okozta identitás-vesztés és téveszmék tehetnek az egészről? Már-már hősünk is elbizonytalanodik a maga igazában, miután azonban stasi-ügynöknek tűnő ballonkabátos figurák támadnak rá, világossá válik, hogy komoly összeesküvés állhat a különös események mögött.

Összességében élvezhető film az Unknown, Liam Neeson hozza a tőle várhatót, miután sikerül felhúzni, alaposan rendet rak a berlini bad guy-ok között, még ha nem is olyan szintű vehemenciával, mint a már sokat említett Taken-ben. Ez egy sokkal lassabb film, az alkotók inkább a nyomozásos-thrilleres részre fektették a hangsúlyt, ami eleinte igencsak unalmas lehet annak, aki akciófilmre készül, hiszen az első kb. 45 percben még egy verekedést sem tartogat a film.

Két másik remek színészt is láthatjuk mellékszerepben Neeson mellett és itt nem January Jones-ra vagy Diane Kruger-re gondolok, mert az ő karakterük túlságosan egydimenziós. Sokkal inkább Bruno Ganz-ra (A felolvasó, A bukás, Berlin felett az ég, Wim Wenders, Kenyér és tulipánok) és Frank Langella-ra (The Box, Frost/Nixon, Szupermen visszatér, Sherlock Holmes).

Pontozásom: 6\10. Sokkal-sokkal nagyobb dózisú akciót ígért az előzetes, magát a történetet pedig láthattuk már jópár filmben korábban, lásd. A hatodik napon, Őrület, Bourne trilógia, Salt ügynök, Total Recall...

 

Hazai bemutató: 2011.04.14.

 

A los angeles-i premier fotói:

 

Neeson-nal már nem találkozhatunk idén a mozivásznon, legközelebb 2012 januárjában láthatjuk a The A-team rendezőjének új filmjében, a The Grey-ben. A történet egy csapat olajfúró munkásról szól majd, akiknek lezuhan a gépe és egy vérszomjas farkasfalka vadászterületén találják magukat Alaszka elhagyott erdeiben. Ezt követően jön majd márciusban a Clash of the Titans folytatása, a Wrath of the Titans, a franchise-ban továbbra is ő alakítja Zeuszt. Májusuban pedig a Battleship című filmben akciózik Rihanna-val karöltve a földönkívüliek ellen. 

Diane Kruger-t legközelebb tálibok rabolják el Afganisztánban a Special Forces című francia filmben (világpremier: 2012. október), majd ő formálja meg Marie Antoinette-et az Isten veled Királyném című történelmi drámában.

January Jones viszont nemsokára újra feltűnik az év egyik legnagyobb blockbuster-ében, az X-men: Az elsők-ben, majd Nic Cage feleségeként gyilkolják meg a Hungry Rabbit Jumps-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr402841058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wayash 2011.05.16. 19:37:27

Szevasz Blogmester, zsír lett az oldalad, látom időd mint a tenger! Mi újság feléd?:)
süti beállítások módosítása