Antoine Fuqua rendező számára a Kiképzés című film hozta meg a sikert 2001-ben, melyben Ethan Hawke játszotta a főszerepet. Most újra együtt forgattak egy hasonló témájú filmben, mely ezúttal Brooklyn mocskos utcáit varázsolja a mozivásznakra.

A film párhuzamosan három egyre inkább lecsúszott rendőr néhány napját követi nyomon. Bár nem ismerik egymást, az utolsó negyedórában mégis kereszteződik sorsuk egy véres éjjel a gettóban.

Ethan Hawke (Daybreakers, Fegyvernepper, Gattaca, Holt költők társasága, Kiképzés) ezúttal is a korrupt és a törvénytisztelő énje között lavírozó zsarut (Sal) alakít. Állapotos felesége egyre betegebb kiújuló asztmája miatt, melyet az egyik sikátorban álló lakásuk penészes fala okoz. A rendőrfizetés azonban nem elég, hogy új helyre költözzenek, így nagy szüksége lenne a lebuktatott narkókereskedőknél talált drogpénzzel teli táskákra. A rajtaütő akciókat így inkább villámgyors házkutatással tölti, remélve, hogy rátalál néhány bőrönd zöldhasúra.

Eddie (Richar Gere - Hölgyválasz, Chicago, Ősz New Yorkban, Micsoda nő) egy héttel a nyugdíjazása előtt álló ex-alkoholista járőr. Annyi mocskos dolgot látott már 22 éves szolgálati ideje alatt, hogy már fel sem kapja a fejét, ha felpofoznak egy-egy narkós utcalányt az autója előtt. Gyermeke nincs, felesége rég kidobta, tőle jobban talán csak munkatársai utálják. Egy néger prostitól kap csupán pár percnyi szeretetet, ha összegyűlik a pénze egy-egy menetre.

Tango (Don Cheadle - Vasember 2, Kardhal, Ocean"s 11 trilógia, Hotel Ruanda) a legveszélyesebb drogdílerek közé beépült rendőr. Több mint három éve  tégla, egyre kilátástalanabb, hogy visszakapja régi életét. Mikor felesége beadja a válópert, végképp betelik a pohár és úgy dönt, pontot tesz az elhúzódó nyomozás végére. Ám ehhez azt a bűnözőt (Wesley Snipes - Penge, Az 57-es utas, Vitathatatlan, A mesterlövész) kellene lebuktatnia, aki a hosszú évek alatt a legjobb barátja lett.

Don Cheadle remekül játszik, úgy tűnik Richard Gere-nek is ez élete szerepe. Hiába testesítenek meg ezernyi zsarufilmben látott jellemeket, mégsem untatnak, jellemfejlődésük (vagyis inkább jellempusztulásuk) is érdekfeszítően alakul a majdnem két és fél órás játékidő ellenére is. Shannon Kane személyében egy csinos eyecandyje is van a filmnek, de a FlashForward-os Brian F. O'Byrne és a Narancsvidék-e Etwood bátyó, Logan Marshall-Green is ismerős lesz a sorozatjunkieknak.

Aki szereti a hasonló jellegű filmeket (vagy akinek tetszett a Mocskos zsaru - New Orleans utcáin, A tégla, A zsaruk becsülete, a Cop Land, az L.A. Confidential, vagy A kiképzés,) akkor most is elégedett lesz. Aki nem vevő a témára, az kerülje. Mégiscsak két és fél óra...

Nekem azért bátran 8\10-es film. Bár újranézni nem fogom...

 

Hazai bemutató: 2010. április 22

 

Annak ellenére hogy szerintem eléggé rétegfilm, illetve hogy  alig 17 millió dollárból forgatták, mégis hozott 33 milliót az Overture Films-nek. Szerintem néhány hét és utolérik vele a Kecskebűvölők és a The Crazies bevételeit is.

A nyitó hétvégén például meglepően sokan nézték:

Látszik hogy fontos film a stúdiónak, a new york-i premieren szinte még az legkisebb mellékszereplő is ott volt:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr652054305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.04.05. 15:53:55

A zsaruk becsülete, Kiképzés (light), A bűn mélyén.
Három film amiből erősen merített ez az alkotás, sőt igazából azokból lett összeollózva. Ugyanekkor hiába pakolták tele jó színészekkel a kisebb szerepekben is, olyan lassan indul be, és olyan sokáig tart mire mindenkit megsimerünk, hogy addigra unalomba fullad. Emelett nincs benne egy szereplő sem aki kicsit is pozitív, akivel azonosulni lehetne így még a sorsuk sem érdekes.
süti beállítások módosítása