Revanche (Revans)

2010.06.24. 15:32

Bánatomra az idei "Legjobb idegennyelvű film"-kategória Oscar-jelöltjei közül egy sem jutott el még a magyarországi mozikba, ám nemrég vetíteni kezdték a 2009-ben nagy esélyes Revanche című osztrák alkotást. 

A film Ausztria két olyan arcát mutatja meg, amellyel sosem találkoznánk a netet vagy a turistalapokat fürkészve. Mégis zseniálisan összehozza a rendező a két ellentétes világot, ahol a történet halad.

A sztori eleje a főváros legmocskosabb utcáin játszódik. A sittről nemrég kiengedett Alex-et és szeretőjét, az ukrán Tamara-t ismerhetjük meg. Mindketten Bécs egyik legnevesebb stricijének dolgoznak, a férfi sofőrként, a lány prostiként. Több mocskot láttak már, mint bárki, elhatározzák, véghezviszik kitörési szándékukat: kirabolnak egy bankot és meglépnek a pénzzel Ibizára.

A rendező brilliánsan csepegteti az információkat a film másik helyszínéről, szépen-lassan-finoman. Ekkor még nem értjük, hogy jön a képbe az elhagyott kis poros tanya.

Ám idővel a tudtunkra adja Grötz Spielmann: a bankrablás (ahogyan persze lenni szokott,) nem úgy sikerül, ahogy tervezik, így kénytelenek az Isten háta mögötti farmra szökni. Ám az igazi dráma, az igazi thriller még csak akkor kezdődik, amikor száguldó autójukkal elhajtanak a falutábla mellett.

Grötz Spielmann legújabb filmje ha nem is az év legjobb drámája (számomra idén a The Road és az Everybody's Fine volt a legütősebb ezen műfajon belül), de mindenképp az év legjobb thrillere.

A film felépítése felülmúlhatatlan, a zene nélküli, a megszokottnál mindig picivel hosszabb snittek miatt sokkal jobban meghökken a néző, százszor hatásosabban éli meg az akciós, izgalmasabb jeleneteket. A forgatókönyv utánozhatatlan, de ami még meglepőbb, hogy a szinte amatőr színészek hihetetlenül hitelesek. Egytől-egyig.

Pontozásom: simán 10\10. Brilliáns tanulmány a bosszúról, megbocsátásról, bánatról és szerelemről. Főképp azoknak ajánlom, akik kedvelik a művészibb megvalósítású filmeket, de akik eddig nem voltak artfilm-kedvelők, azoknak is érdemes megtekinteniük, hiszen nem csak Hollywood létezik a filmiparban.

Hazai bemutató: 2010. április 29.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr592106752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása