A rendező-óriás Martin Scorsese Shutter Island (Viharsziget) című remekműve előtt közvetlenül egy nappal (02.12.) mutatták be a másik legenda, Roman Polanski Ghost Writer (Szellemíró) című thrillerét a Berlini Filmfesztiválon. Azóta várom türelmetlenül, hogy a mozikba is eljusson a film, melyet háziőrizetében fejezett be Polanski.

Nem véletlen, hogy már első mondatomban a Shutter Island-el együtt írok az alkotásról, hiszen ezúttal is egy zord időjárású, félelmetes, a külvilágtól szinte elzárt szigetre érkezik főhősünk, jelen esetben egy író (Ewan McGregor - Trainspotting, Moulin Rouge, Star Wars, A sziget, I Love You Philiph Morris, Angyalok és démonok,). Adam Lang ex-miniszterelnökkel (Pierce Brosnan) és szűk személyzetével kellene egy kis időt eltöltenie és befejeznie annak memoárját, az előző író ugyanis rejtélyes módon elhunyt.

A kéziratokat olvasva egyre több gyanú kezd motoszkálni a főszereplő fejében elődjének haláláról és a volt államfő politikai bűneiről. Az írás hamar nyomozássá válik, olyan súlyos államtitkok jutnak a tudomására, melyek birtoklásáért az életével is fizethet.

A ghost ennek ellenére úgy gondolja, mégegy írót nem tehetnek el láb alól... De vajon mennyire biztonságos így gondolkodnia?

Tulajdonképpen úgy is mondhatnám, hogy a film az előző héten bemutatott The Girl with the Dragon Tattoo (A tetovált lány) férfiaknak szóló változata, hiszen itt is egy barátságtalan szigeten kezd nyomozni a fenyegetésekre fittyet hányva a naiv (jelen esetben nem újság-, hanem könyv-) író. Csak amíg a svéd film mellékszálait a kendőzetlen szadizmus adja, addig itt a politikai utalások tarkítják az elsőre is túl egyszerű történetet.

A gond az, hogy annyira lassan, komótosan jutunk a pofonegyszerű megoldáshoz, hogy ez a kimért, de "tutyimutyi" angolosság már-már bosszantó egy kétórás játékfilm teljes egészén.

Le a kalappal, hogy sikerült a rendezőnek ebből a nyögvenyelős forgatókönyvből egy viszonylag nézhető mozit összeraknia. Ám én sokkal többet vártam, így nagy a csalódottságom. Most már el merem árulni, hogy az Inception mellett ezt a filmet vártam a leginkább a nyárra. Már április óta kint ketyegett a premierig hátralévő időt jelző számláló az oldaldobozban.

De ez nem volt több számomra 4\10-nél.

Annak ellenére sem, hogy a színészek is hozzák a karaktereiket: Ewan McGregor a The Men Who Stare at Goats (Kecskebűvölők)-ben egyszer már eljátszotta teljesen ugyanezt a szerepet (ugyebár ott is ő a naív oknyomozó újságíró), de meglepő módon Pierce Brosnan is kiszorított magából egy kis színészi játékot. Kim Cattrall (Szex és New York, Rendőrakadémia, Columbo: Gyilkosság telefonhívásra) talán a legjobb a filmben, de több még nagyobb név is cameozik, úgy mint Tom Wilkinson (Spíler, Valkűr, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Gagyi lovag, Szerelmes Shakespeare, Alul semmi), vagy James Belushi (Kutyám, Jerry Lee, Szerepcsere, Hull a pelyhes, Filofax)

 

Hazai premier: 2010. július 15.

 

A Berlini Film Fesztiválon készült vörösszőnyeges fotók:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr412288618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása