Minden kétséget kizárólag Shrek a Dreamworks legkedveltebb mesefigurája, még ha különbözik is a Spielbergék által megalkotott többi karaktertől. Bár a Kung Fu panda, a Túl a sövényen,  a Z, a hangya, a Madagaszkár, a Mézengúz vagy akár a How to Train Your Dragon-t (Így neveld a sárkányodat) mind-mind kasszasiker volt, a zöld ogre sorozata a világ legtöbb bevételt hozó animációs franchise-a, úgy, hogy a filmek közül is csak három  (a Star Wars, a James Bond és a Harry Potter) előzi meg a nyereséget tekintve.

Sokáig tologattam, hogy megnézzem a legutolsó részt, mert a harmadik darab nagyon nem nyerte el a tetszésemet, úgy éreztem, minden bőrt lehúztak már a címadó szereplőről, nem gondoltam, hogy újat tud mutatni a folyton magában fortyogó, majd egyszer-egyszer dühkitörést kapó jellem, hisz világmegmentő lovag, hétköznapi családapa, karácsonyi bulit rendező barát és falusiakat rémisztgető szörny szerepében is megismerhettük már.

Most azonban még izgalmasabb feladat elé állította a stúdió az eredetileg William Steig mesekönyvéből adaptált Shrek-et, a saját hibájából létrehozott párhuzamos univerzumot kell visszaállítania, mert egy varázslóval kötött szerződés miatt a feje tetejére állt az egész világ: az alternatív jövőben úgy alakult minden, mintha Shrek meg sem született volna: Fiona így saját erejéből volt kénytelen megszökni a sárkány elől, szamár egyszerű szekérhúzó lény maradt, Mézi gladiátorként dolgozik, Csizmás Kandúr pedig otthon fekvő, elhízott, lusta macska. Senki sem olyat életet él tehát, mint a Shrek által élt világban, hiszen nem költözhettek az aranyos karakterek az ő mocsárvidékére, mert nem is létezik.

Egy napja van csupán Shreknek, hogy mindent helyrehozzon, mert amint feljön a nap, köddé válik és senki nem is emlékszik a létezésére. Egy esélye van, a varázslóval kötött paktum ugyanis biztosít egy kiskaput: ha szerelmes csók csattan el közte és Fióna között, minden visszakerül az eredeti rendjébe. A befejezést gondolom nem kérdés senki előtt, de attól még nem lesz kis feladat, hogy 24 óra alatt elrabolja a hölgy szívét.

Tanulva a második részből szerencsére most sem húzták felesleges az alkotók a befejező epizódot és talán pont abban rejlik a sikere, hogy a 90 perc nem elég idő ahhoz, hogy lankadni kezdjen a néző figyelme, de épp elég, hogy megkedveltessék az összes karaktert. Leginkább nekem Mészi és Szamár fog hiányozni, de elképzelhetetlennek tartom, hogy ne vegyék elő őket egy kis pihenő után.

Pontozásom: 8\10, mert a 3D-ben több lehetőség lett volna és a műfajon belül is akadtak azért jobbak az éven (9, Toy Story 3, Így neveld a sárkányodat).

 

Bemutató: 2010. július 8. 

 

<

Nem egyszerű kérdés, mert a magyar hangok ezúttal mind-mind sokat adnak az élményhez:

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr842358178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása