9 (9)

2010.04.22. 00:10

Ma mutatták be a hazai mozik a 2005-ben Oscar díjra jelölt 10 perces animációs film bővített, 80 perces változatát.

Kételyekkel tele kezdtem nézni a poszt-apokaliptikus jövőt elénk varázsoló 9-et, ugyanis mostanában ömlenek Hollywoodból a világvége témájú filmek (Pandorum, The Road, 2012, Éli könyve, Légió, Zombieland, Doomsday), és egy-két kivételtől eltekintve nem igazán nyerték el a tetszésemet. A Tim Burton által producerált alkotás azonban félelmetesen jóra sikerült.

Semmiképp nem gyerekeknek készült animáció, a hatásos zenéknek köszönhetően egy-egy helyen szinte sokkolt a halott testek látványa. Már az alaptörténet sem a fiatal korosztálynak való: a (Mátrixban és a Terminátorban megálmodott) távoli jövőben járunk, ahol minden élőlényre végzetes pusztulás ment végbe.

Hősünk, 9, egy rongybaba, aki magányosan ébred a romok között. Nem érti ki ő, hogy csöppent erre a kiüresedett világra. Ám hamarosan hozzá hasonló teremtményekre lel, akik elmagyarázzák neki, hogy mi is történ: egy mesterséges intelligenciájú szuperrobot látszatra teljesen elpusztított minden életet. Az 1-től 8-ig számozott babák teljesen magukra maradtak, rettegéssel teli életük mindenféle robotok elleni rejtőzködéssel telik. Új barátjuk, 9 azonban ráveszi őket, hogy derítsék ki, mi történt a világgal.

A látvány zseniális, a zenék Danny Elfman-nek köszönhetően briliánsak, a talán kissé bugyuta hollywood-i happy end ellenére is simán 10\10. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, mert még aki nem is fedezi fel a komoly társadalmi kérdéseket a filmben, azt is ámulatba ejtheti a káprázatos látványvilág.

A 30 millió dollárból készült animációs film eddig 48 millió $-t termelt az alkotóknak.

 

Hazai bemutató: 2010. április 22.

 

A zeneszerző, Danny Elfman ismét felejthetetlent alkotott. Órákig tudnám hallgatni Bridget Fonda (Sorsjegyesek, A sárkány csókja, A szörny) férjének zseniálisan megkomponált dallamait.

                                        1, The Purpose

                                        2, Finding Answers

                                        3, The Winged Beast

                                        4, Slaying The Cat Beast 



A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr701945938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: website laten maken 2018.06.20. 23:14:59

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása