Megamind (Megaagy)

2010.12.17. 17:25

A Disney ízig-vérig klasszikus mesei vonásokból álló animációs filmje, a Tangled (Aranyhaj és a nagy gubanc) után a Dreamworks egy modern történetű szuperhősös rajzfilmmel áll a közönség elé. Ám ezúttal nem a jótékony védelmező superherot, hanem a furfangos kis vézna, csúnyácska ellenfelét szerettetik meg a közönséggel az alkotók. A rossz és a jó örök rivalizálásából váratlanul a gonosztevő Megamind kerül ki győztesen a film első perceiben és máris lehangoló kérdéssel találja szembe magát: mit tehet a gonosz pusztító, ha már nincs kivel megküzdenie?

A Dreamworks 18. rajzfilmje egyértelműen a konkurencia Pixar Animation A hihetetlen család című sikerfilmjének mutat fricskát, de az Iron Man Tony Stark-ját is kíméletlenül kifigurázza (pont ezért lett volna hatalmas poén, ha pont Robert Downey Jr. lett a hangja, nagy kár, hogy végül nem tudták összeütemezni egy másik filmje forgatása miatt). Az egyetlen gond talán csak az, hogy a Megamind-ot megelőzte pár hónappal a Gru, amely szintén egy szívszorítóan sérülékeny gonosztevő csetlő-botlásával szórakoztatta a nézősereget.

Mindemellett szinte az elejétől a végéig a Superman história előtt tiszteleg az alkotás, hisz nemcsak hogy a repülni képes, emberfeletti erővel bíró, jólfésült Metroman (tiszta Szupermen) és a gonosz (Megamind - mintha Lex Luthor és Brainiac keveréke lenne) származik egy távoli, elpusztult bolygóról, hanem szerelmes érzelmeik tárgya, az okos sztárriporter is mintha Loise Lane született mása lenne. Nevét (Roxanne Richie) a Ghost Rider riporternőjéről (akit amúgy Eva Mendes alakított) kapta.

Még ha nem is nagyon veszélyezteti a Toy Story utolsó darabjának Oscar díját, szerintem akkor is a valaha készült egyik (ha nem a) leglendületesebb és legfordulatosabb animációs film, nincs olyan perce, amely ne tartogatna poénokat vagy váratlan csavarokat.

Pontozásom: 9\10. A mínusz egy pont a lerágott csontú alapsztori miatt, picit kezdenek már minden bőrt lehúzni a szuperhősök hétköznapi szituációkba való helyezéséről (Defendor, Kick\Ass, Gru, Iron man), illetve a rossz időzítés miatt (Gru).

 

Hazai bemutató: 2010.12.16.

 

 

Eddig 208 millió dollárnyi bevételt hozott az Universal Pictures-nek a 130 millióból készített remekmű. 

 

<

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr952522323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása