Sokak szerint Nicolas Cage neve biztosíték egy újabb agyatlan, unalmas történetre (A szellemlovas, Képlet, Con Air, A nemzet aranya, Next) és nem is cáfolhatom meg, hogy bizony jópár filmjére megbántam már, hogy jegyet váltottam. Valamiért azonban mindig belefutok egy-egy olyan váratlanul nagyszerű alakításába (Mocskos zsaru, A fegyvernepper, Ha\ver, Sorsjegyesek, Adaptáció), hogy onnantól kezdve újra bizalmat szavazok neki a következő 5-6 filmje erejéig. Tavaly A mocskos zsaru-ban és a Ha\ver-ben győzött meg, majd sokakat meglepve a fantasyba is belekóstolt a 47 éves színész (A varázslótanonc).

Ugyanezen műfajon belül láthatjuk a Pilisszentkereszten, Etyeken és Sóskúton is forgatott, legújabb filmjében, amely tulajdonképpen A börtönvonat Yumába farkasokkal, démonokkal, boszorkányokkal tarkított másolata.

A Season of the Witch a 14. századba repít minket, a kései keresztes hadjáratok legügyesebb két kardforgatóját (Nic Cage, Ron Perlman) ismerjük meg. Egy véres smirna-i mészárlás közepette a harc hevében veszi észre a két jóbarát, hogy épp nőket és gyermekeket gyilkolnak az egyház nevében, így rögvest dezertálnak. A harctól visszavonulva hullik az ölükbe az új meló, hogy elvigyenek egy rabot (Claire Foy) Severak kolostorába. Úgy gondolják ugyanis a helyiek, hogy a boszorkánysággal vádolt lány okozza a környék pestisjárványát és csak a célállmáson lévő varázskönyvvel oldhatják fel az átkot. Később kiderül, nem is tévedtek olyan nagyot. Magát a gonoszt kell hőseinknek ugyanis magukkal cipelniük...

Sajnos ebben ki is merül a film, rém unalmas roadmovie-t láthatunk a következő egy órában, az a legnagyobb izgalom, hogy sikerül e átjutniuk egy-egy szétkorhadt hídon (vajon sikerül -e) Aztán az utolsó 10 percben egyszercsak kapunk egy gyenge CGI-al fűszerezett, összecsapott, elkapkodott ördögűzést a végére.

Azt nem tudom, hová szórtak az alkotók 40 millió dollárt, a vizuális effektekre biztosan nem költöttek sokat. A Filmefex Studio dolgozói viszont most is kitettek magukért, Pohárnok Iván maszkmester (A rítus, Alien vs. Predator, Hellboy, Taxidermia, Underworld) félelmetesen élethűen ábrázolta a pestis pusztítását, szinte érezzük a dögszagot...

Ugyan Cage és Perlman is csuklóból hozza a feladatát (utóbbit már gyengébb alakításért is láttam Golden Globe-ot kapni) és hallhatunk is pár vicces csata előtti beszólást ("aki kevesebbet öl meg, az fizeti a sört", "Tiéd a bal oldali 300, enyém a jobb oldali 300"), de sajnos nem elég tartalmasak a párbeszédeik. És ez még enyhe kifejezés is.

Pontozásom: 4\10. A Boszorkányvadászat céltalanul bolyong a horror és az akció között, egyik műfaji igényt sem kielégítve. Ha az előzetes alapján te is egy kísérteties horrort várnál, akkor jobban kerüld el a filmet jegypénztáraknál, mint főhősei a pestist. Lesz bizony mit javítania Cage úrnak az alig egy hónap múlva bemutatandó (február 24.) Drive Angry (Féktelen harag) című látványosnak ígérkező akciófilmjében.

 

 Hazai bemutató: 2011. január 27.

 

Bemutatója hetében a 3. helyen kezdett az USA-ban a film a nézettségi listán, eddig 50 millió dollár bevételt hozott a Relativity Media-nak. (40 millióból forgatták).

 

A new york-i premier fotói:

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr592622107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása