The Mechanic (A mestergyilkos)

2011.04.09. 23:00

Az egyetlen ok, amiért vártam a Con Air rendezőjének új akciófilmjét, az Donald Sutherland alakítása, hiszen évek óta nem láttam mozivásznon a nagy öreget. Bár régebben a főszereplő Jason Statham-et is bírtam, azóta igencsak beszorult a "minden rosszfiút Steven Seagal komolysággal legyilkoló keménylegény" skatulyába. Nos a megszokott fapofát most is hozza, de meglepetésemre egész korrekt akciófilmet tettek alá.

A sztori szerint ezúttal is profi bérgyilkosként dolgozik, az egyik legjobb a fejvadászok között. Specialitása, hogy úgy képes eltenni láb alól a célpontjait, hogy ki sem derül, hogy gyilkosság történt. Egykori mentorának (Sutherland) temetésén találkozik annak zűrös előéletű fiával (Ben Foster - Pandorum, Börtönvonat Yumába, Alpha Dog, X-men 3), aki arra kéri, tanítsa ki a szakma minden csínjára-bínjára. Bár eleinte vonakodik, a srác apja iránti tiszteletéül végül csak belemegy a dologba és egy kis tréning után máris együtt zavarják le a melókat. Mindeközben nem is sejtik, hogy az ő fejükre is vérdíjat tűztek ki.

Szerencsére a játékidő túl rövid ahhoz, hogy túlságosan zavarjanak minket a történet előre látható, kötelező fordulatai, a pörgős akciójeleneteken a hangsúly. Aki szerette A szállító trilógiát, az ezúttal is elégedett lesz, de szerencsére nem egy negyedik részt készítettek az alkotók, mert a harcok lényegesen véresebbek és brutálisabbak, mint az előző Statham-filmekben. A színész védjegyének számító kedves, becsületes gazember arculatot is félretették most végre, ezzel dobva egy kis színt a már igencsak kifáradt karakterbe. Bár az is lehet, hogy csak hűek akartak maradni Charles Bronson 40 évvel ezelőtti alakításához.

Olyan dolgokba nem szokásom belekötni, hogy pl. kesztyű híján mindenhol otthagyják fejvadászaink az ujjlenyomataikat, vagy hogy miért nem veszi észre senki, hogy péppé vernek valakit egy buszon, esetleg honnan szereznek a legváratlanabb helyzetekben teljesen spontán módon szemétszállító autókat, szigonyokat... Ezek ilyen lényegtelen logikai bukfencek, ha képesek vagyunk másfél órára kikapcsolni az agyunkat, (hisz elvégre nem agyalni ül be az ember egy régivágású akciófilmre), elsiklunk az ilyen dolgok felett. De ha belelóg a mikrofon a képbe, ha a ruha már jóval a trancsír előtt véres, ha valamilyen módon három lyukat fúr a falba két lövés, vagy ha Schubert szólal meg egy jazz lemezen, az viszont már bosszantó hanyagság. Ilyen hibákat nem lehet véteni 2011-ben egy 40 millió dollárból forgatott filmben! Biztosan feltűnt mindenkinek a stábból, amint újranézték a jeleneteket, mégis lusták voltak kijavítani?

Vagy talán csak tudták, hogy úgysincs ideje a nézőnek az ehhez hasonló dolgokon töprengeni, hiszen mire odafordulnánk a mellettünk ülőhöz, máris holtan roskad össze három hústorony és mi máris Stathamék után kapkodjuk a tekintetünket és csak bosszankodhatunk, hogy már megint lemaradtunk valamiről (Pedig lehet, hogy nem is mi vagyunk a figyelmetlenek, mert az operatőr is többször zoomol a kelleténél rossz helyre, mint amennyiszer kellene az ilyen kamerarángatós helyzeteknél. Ez főleg a kültéri akciójeleneteknél feltűnő, de a Döglött Akták felvétele valószínűleg nem nyújtott elég gyakorlati tapasztalatot a kameramannak).

Na nem rossz film azért a The Mechanic, (bár nem is egy The next Three Days / Faster szint) még ha bele is kötök mindenbe, műfaján belül azért megüti a 7\10 pontot. De kicsivel jóval több Donald Suherland-del és Mini Anden-nel, kicsivel jóval kevesebb bakival sokkal jobban tetszett volna.

 

Hazai premier:: 2011.04.07.

 
 
 
A los angeles-i premier fotói:
 

Statham
 


Sutherland



Foster


Mini Anden

 

Donald Sutherland-et sajnos legközelebb is csak egy apró mellékszerepben láthatjuk a Horrible Bosses-ben, míg a Statham-fanok örülhetnek, hiszen három másik akciófilmben is eljátssza kedvencük a főszerepet az év hátralévő részében (Blitz, Safe, The Killer Elite - ezutóbbiban Robert De Niro lesz a partnere), jövőre pedig ugye ékezik a The Expendables 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr892813163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása