Bár elég sok negatív véleményt olvastam külföldi kritikusoktól a filmről, mégsem rágódtam egy percig sem, hogy érdemes -e megnézni, hiszen Paul Haggis neve a poszteren egyértelműen meggyőzött. Neki köszönhetem ugyanis több kedvenc filmemet is (Millió dolláros baby- forgatókönyv, Ütközések - rendezés). Még szerencse, hisz pozitív meglepetést okozott számomra az adaptált történet megvalósítása, a 2008-as Diane Kruger (Mr. Nobody, Becstelen Brigantyk, A nemzet aranya, Trója)  szereplésű Pour Elle című dráma remake-je klasszikusokkal jobbra sikerült, mint az eredeti. De már a címek is mutatják a két film különbségeit: míg a francia produkcióban az érzelmeken  a hagsúly, a történet lelki oldalát közelíti meg, addig Haggis pörgősebb alkotása főleg az időhiányról és a sürgetett cselekvésről szól.

A közelmúltban elég rossz szerepeket elvállaló Russell Crowe (Robin Hood, Börtönvonat Yumába, Egy csodálatos elme, Gladiátor, Hazugságok hálójában) ugyanis egy olyan főiskolai tanárt alakít, akinek egyik pillanatról a másikra fordul a feje tetejére az élete: rendőrök hada ront be egy megszokottan induló reggelen az ajtaján és hurcolják el bilincse verve feleségét (Elizabeth Banks - Hívatlan vendég, Zack és Miri pornót forgat, Mindenképen talán, 40 éves szűz, Pókember 2). A vád: főnöke meggyilkolása.

A gond pedig az, hogy minden bizonyíték a nő ellen mutat, nincs az a bíróság, amely felmentené. 20 év fegyházra ítélik, majd miután a fellebbezést is elutasítják, öngyilkosságot próbál elkövetni a reményvesztett nő. A feleségében feltétel nélkül bízó férj ekkor úgy dönt, minden energiáját összeszedi és ha törvényes úton nem sikerült kihoznia a rács mögül összetört párját, akkor majd megpróbálja kiszabadítani.

A rendező fittyet hány a krimik követelményeire, cseppnyi információt sem kapunk a feleség ártatlanságáról vagy bűnösségéről, a nézőre bízva, hogy mit gondol róla. Más filmnek a felét kitenné a bírósági tárgyalás vagy az esküdtszék döntésének drámai bejelentése (lásd. Conviction, Michael Clayton, Erin Brockovich, Hart háborúja, Philadelphia) de Haggis nem ezekkel a sokat látott pillanatokkal akar katarzist kelteni a nézőben. Sokkal inkább azon a hangsúly, hogy hogyan válik a kétségbeesett, megtört férfiből mindenre elszánt bűnöző. És bár néhol azért kissé hihetetlen képességekkel is gazdagodik főhősünk ezen útja alatt, tudjuk le egy legyintéssel a dolgot. Ne akadjunk le, ha sikerül egy teniszlabdával kinyitnia egy autózárat, vagy fekvő helyzetből eltalálnia valakit lövész gyakorlat nélkül is. Miért ne lehetne szerencséje? Biztosan mindenki tapasztalta már magán, hogy stresszhelyzetben sokkal jobban teljesít az adrenalin hatására.

Az egyetlen dolog talán ami nem tetszett a filmben, az a túl sok cameo. Nem is tudom, valamiért számomra mindig zavaró, ha csak pár jelentéktelen mondatot kap egy-egy nagyobb sztár egy produkcióban. Itt most Brian DennehyLiam Neeson (The A-TeamAfter LifeClash of the Titans, Batman, Az átok, Schindler listája, Narnia krónikái) és Olivia Wilde - Tron: Legacy, Dr House, Narancsvidék, Alpha Dog) szerepére gondolok, hiszen az ő pár percnyi jelenlétük is elég, hogy ellopják egy picit a figyelmet a főszereplőkről, aztán utána hiányérzetünk marad a kibontatlan karakterük miatt.

Sokan azzal bírálták a filmet, hogy megtanítja, hogyan kell megszökni egy börtönből. Nos azért ez nem teljesen igaz. De ennek ellenére egy roppant profin összerakott, az első percétől az utolsóig izgalmas akció-krimit kapunk, természetesen a Paul Haggis-től megszokott lelassított, vonóhangszeres drámai betéteivel. Simán 9\10. Nagyon erős filmekkel kezdődik az év, ha ez így folytatódik, nem lesz panasz...

 

Hazai bemutató: 2011.01.20.

 

Akkora sikert sajnos nem aratott a film a mozikban, mint amekkorára számítottam a húzónevek miatt, 51 millió dollár bevételt hozott a Lionsgate-nek. (30 millió dollárból forgatták)

 

 

A new york-i premier fotói:



A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr322633600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása