(500) Days of Summer

2010.02.01. 00:33

Melyik filmmel kezdhetném blogom hivatalos indulását, mint azzal, amelyik az elmúlt hónapokban a leginkább tetszett. Az pedig nem más, mint az elsőre kissé érdekes című (500) Days of Summer. (Már előre félek, hazánkban milyen bugyuta elnevezéssel fogják vetíteni:(

Az elsőfilmes rendező, Marc Webb olyan mozifilmet alkotott, mely teljesen új irányvonalat jelenthet a romantikus vígjátékok íróinak. Ne várjon senki kiszámítható, bugyuta történetre, mint ahogy azt már a Micsoda nő-től kezdve Az igenember-ig megszokhattuk már a hollywoodi filmgyárak overhype-olt romkomjaiban. (tudjátok: szerelem -> félreértés -> szakítás -> sírás -> kibékülés -> happy end)

A narrátor már az (500) DoS első percében figyelmezteti kellemes hangon a nézőt:

''Ez nem az a tipikus -fiú találkozik lánnyal és szerelem- történet lesz.,,

Hát nem is az lett...

Mert itt a történet egyből a kapcsolat végével kezdődik. A magába zuhant Tomot (Joseph Gordon-Levitt) barátai kezdik faggatni, hogy is volt ez a mindent elsöprő szerelem. Ő pedig elmesél mindent, töviről-hegyire, persze ahogy ilyenkor lenni szokott, idegességében össze-vissza ugrálva az időben. Egyszer kapcsolatuk végéről beszél, egyszer a megismerkedésről, tök véletlenszerűen, ahogy épp eszébe jut valami. De értjük, hogy mikor melyik részén látjuk az 500 napos kapcsolatnak. A jelenetek között ugyanis egy fa mutatja az idő múlását, rügyezése a szerelem beteljesedésének első napjait, levelei elhervadása a (nyár) végét. Zseniális!

Joseph Gordon-Levitt egyszerűen szuper. Az Űrbalekokban ki nem álltam, a G.I. Joe-ban észre sem vettem. Itt viszont felejthetetlent alakít. Júniusban jön a várva várt Inception, amiben ő is játszik majd, érdemes odafigyelni rá.

Zooey Deschanelt én eddig csak az Igenemberben és Az eseményben láttam, de ezekután biztosan megnézem a többi filmjét is, mert nagyon szimpatikus lett. Szuperül játszik, de azt kell hogy mondjam, talán picit idősnek találtam a szerepéhez. Ezt az egyetlen kivetnivalót találtam, minden más tökéletes a filmben.

De ettől eltekintve biztosan bekerül a kedvenc 25 filmem közé, sőtt, valószínűleg előkelő helyre is teszem a képzeletbeli listámon.

A Golden Globe-díjra jelölt film könnyen meghozhatja a sikert a még csak 36  éves rendezőnek, aki korábban a Good Charlotte-tól a Green Day-en át egészen a The Chemical Romance-ig minden neves indie-punk zenekarnak készített már videoklipet.

Az (500) Days of Summer nem kaphat kevesebb pontot tőlem, mint: 10\10. Igazi feelgood-film!

 

Hazai mozibemutató: kb. 2010. április

 

 A filmzenék is szintén szuperek:

                                         1, Regina Spektor - Us

                                         2, The Temper Trap - Sweet Disposition 

                                         3, Mumm-ra - She's got You High

                                         4, The Smiths - There is a Light

                                         5, Simon & Garfunkel - Bookends 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr441718466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corneum 2010.10.20. 09:26:47

Igazad van, ez igen jó film! Láttam már párszor, na meg persze Zooey Deschanel miatt alapból megéri :p :D
Üdv: Kornél :)
süti beállítások módosítása