A hírhedt grófnőt, Báthory Erzsébetet a történelem szadista gyilkosként tartja számon, a Guiness Rekordok Könyve szerint többmint félezer, többségében fiatal nő vált az áldozatvává. A mendemondák szerint egyszer úgy megütött egy szolgálót, hogy annak kiserkent a vére és Erzsébet kezére fröccsent. Úgy látta, a bőre megszépült tőle. A fiatalság titkát keresve megölte a lányt és megfürdött a vérében. Később szüzek vérét vette, akiket a legalkalmasabbnak talált ilyen célra. Birtokán összegyűjtötte, megkorbácsolta, megcsonkította és megkínozta, majd a lábuknál fellógatva őket vérüket vette. Állítólag ivott is a vérükből, kezdetben aranyserlegből, majd később közvetlenül a testükből.

Noha mindez megkérdőjelezhető, az tény, hogy 80 ember meggyilkolásával itélték el és zárták Csejte kastélyába. Viszont ahogy a címe mutatja,a film a grófnő felvilágosult emberi énjét mutatja be, aki az orvostudományokban és a művészetekben is jártas volt. A kissé talán hosszúra (140 perc) sikeredett film 3 részre bontható, az elsőben a nemesasszony Nádasdy Ferenccel való házaséletét és egy olasz festővel, Cavaraggioval történő viszonyát láthatjuk. A másodikban a megözvegyült Erzsébet barátságát egy "boszorkánnyal", míg a harmadik részben a bukását követhetjük végig.

Noha az életrajzi filmek általában nem túl izgalmasak, mégis sikerült a forgatókönyvíróknak az eseménytelen perceket feldobni egy-egy tréfával, illetve úgy érzem az alaptalan szerelmi szál is nagyon kellett a filmhez. Aki végképp unatkozna, tekintetét annak is lekötik a pazar várpaloták, a grandiózus erődök, vagy a színészek lenyűgöző viseletei. Anna Friel viszont nem hiszem, hogy jó választás volt a szerepre. Közép-Európa  legdrágább filmjéhez (13,5 millió dollár) nem elég a szépsége, ide szerintem egy erőteljesebb, magával ragadóbb alakítást produkálni tudó színésznőre lett volna szükség. Mentségére szóljon, hogy a forgatás előtti napokban lépett vissza a szereptől a valamivel nagyobb tapasztalattal rendelkező Famke Janssen (Take, X-men, Én, a kém, Ház a Kísértet-hegyen). Ha Franco Néró-t pedig még egyszer meglátom egy középkori filmben, kimegyek a moziból.

Mindezek ellenére nem csak az érettségire készülőknek, vagy a történelemtanároknak ajánlom,

az értékelésem: 7\10.

Viszont nem javaslom a rossz minőségű cam-es release-ek letöltését, érdemes moziban megnézni, vagy megvárni dvd-n és HD-ben gyönyörködni a mesés tájakban és tökéletesen korhű kosztümökben.

Cast:

Anna Friel (Góóól!, Halottnak a csók, Az elveszettek földje)

Karel Roden (Az árva, Penge , A Bourne-csapda, Largo Winch)

Vincent Regan (300, Ments meg)

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr911743485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása