Robin Hood (Robin Hood)

2010.05.28. 14:47


Számtalanszor láthattuk már a mozikban az angol mondakör legismertebb alakjának hőstetteit, ám a Gladiátor rendezője, Ridley Scott fejéből pattant ki, mi lenne, ha Robin Hood előéletét ismertetné meg a moziközönséggel. A 200 milliós összegből készített csaknem 150 perces film azt mutatja be, hogyan vált Robin Longstride a tolvajok fejedelmévé.

Izgalmas harcjelenetekkel kezdődik a film, az 12. század legvégén járunk, amikor is Oroszlánszívű Richárd angol király a mai Franciaországi területén található chalus-i várat ostromolja a címadó hősünkkel együtt. Bár sikerül bevenniük az erődöt, a bátor katonaként harcoló király életét veszti a csatában, így kerül egy különös kard mellet a korona is Robin Longstride-hoz. Az ő feladata tehát, hogy a ékszerekkel együtt elvigye Angliába az uralkodó halálhírét.

Richárdot a zsarnok János követi a trónon, aki még több adót követel a földesektől, akik már Richárd utolsó éveiben is alig bírtak fizetni. Még tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy áruló (Mark Strong) zaklatja a földesurakat újabb és újabb adóztatás címszó alatt, így lázadás készülődik. Mindemellett még a franciák is megindultak, hogy gyorsan visszavágjanak a szigetországnak.

Körülbelül ennyi történik másfél óráig, megfűszerezve mindez egy kis szerelmi szállal. Sajnos a film eleji és végi összecsapás sem elég hosszú, bár látványos, mégsem fogja szerintem senki újra- és újra megnézni dvd-n, mint pl. a Gladiator, A gyűrűk ura, vagy a Ryan közlegény megmentése harcjeleneteinek esetében tettük.

A film gyengéje pedig szerintem pont Russell Crowe. Nyoma sincs az Egy csodálatos elme, a Gladiátor vagy A remény bajnoka főhősének. Unott, borostás arccal játssza végig szerepét, de karakterét sem mondhatnám kidolgozottnak. Egy előzményfilmnek épp karakterközpontúnak kellene lennie, ám el nem tudom képzelni, hogyan válik a borostás Russel Crowe-ból a fuszedlik fejedelme. Pedig elvileg ennek a filmnek épp jellemfejlődés bemutatása lett volna célja.

Mark Strongnak viszont ugyanolyan jól áll a gonosz szerepe, mint a Kick\Ass-ben vagy a Sherlock Holmes-ban, és Cate Blanchett (Aviátor, A Gyűrűk Ura, Benjamin Button különös élete, Babel, Elizabeth: Az aranykor)  is igazi tűzről pattant asszonyt játszik.

A sorozatrajongókat is becsábíthatja a film a moziba, hiszen a Lost bérgyilkosát (Kevin Durand - Legion, X-men) és a vészhelyzetes Archie Morris dokit (Scott Grimes) is láthatjuk.

Persze újra találkozhatunk Little John-al és Truck atyával is, de ezúttal egyetlen vicces párbeszédet sem kapunk tőlük. A korábbi Robin Hood-ok laza, vicces jelenetit teljesen száműzte Ridley Scott a 2010-es változatból.

Egyszer ugyan nézhető film, de ezerszer jobbra számítottam, így csak 6\10-et kap tőlem. Ekkora büdzséből sokkal-sokkal több harcjelenetet vártam, úgy gondoltam, azért majdnem két és fél órás a film, mert az utolsó 60 percet látványos összecsapás tölti ki. Hát nem. De akkor hova ment el az a 200 millió dollár? A vásznon látható kb. száz ló etetésére? Rejtély...

Hazai premier:  2010. május 13.

 

A 200 millió dollárból forgatott film máris visszahozott 210 milliót az Universal Pictures-nek.

A bevétel alakulása:

A Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a filmet, Kate Beckinsale-től Helen Mirrenen át Eva Longoria, Salma Hayek, Natalie Imbruglia és Benicio del Toro is megjelent a premieren.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr662038079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása