Az Oscar és Golden Globe ceremónián is "a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjjal jutalmazott dán alkotás, az Egy jobb világban című dráma két sokat szenvedett család sorsának kereszteződését mutatja be.

Az alig 9 éves Christian pár hónapja veszítette el édesanyját, aki hosszú, fájdalmas betegségben halt meg. Édesapjára zúdítja minden dühét, gyűlöli őt, mert úgy érzi, az megkönnyebbült, amikor feleségét megváltotta gyötrelmeitől a halál. A férfi képtelen mit kezdeni a helyzettel, rendre vitává alakuló beszélgetéseik során egyre csak távolabb kerülnek egymástól.

A 10 éves Elias ugyancsak omladozó otthonba tér haza iskola után, szülei házassága a felbontás küszöbén, apjával, - akiért egyenesen rajong - csak ritkán találkozik. A férfi egy önkéntes afrikai misszió egyik orvosa, túl fáradt ahhoz, hogy odahaza összetartsa a családját. Pedig annyi kínszenvedés szemtanúja a harmadik világban, hogy nagy szüksége lenne a nyugodt, otthoni támaszra.

A sors úgy hozza, hogy a két sokat megélt gyermek osztálytárs lesz, a kiálló fogai miatt patkánynak csúfolt Elias-t egyből megvédi az agresszív, mindenre elszánt Christian, aki így lekötelezi újdonsült ismerősét. A megfelelő szülői támasz híján a fiúk képtelenek voltak megtanulni, hogyan dolgozzák fel a velük történt rossz dolgokat, nem tudják, miként reagáljanak a konfliktushelyzetekre, bántásra veszedelmes agresszióval válaszolnak.

Sajnos az afrikai polgárháború színterén is egyre nehezebben helyt álló apuka sem tudja odahaza bebizonyítani a fiúknak, hogy egy támadásra jobb szavakkal visszavágni, mintsem tettlegességgel. Mikor egy primitív, bunkó autószerelő minden ok nélkül pofozkodásba kezd és ő mindezt eltűri, az csak még jobban fokozza a "szemet szemért, fogat fogért" szemléletű fiúkban a fortyogó erőszakot, amely egy merénylet formájában készül kitörni.

Napjaink egyik egyre nagyobb jelentőségű kérdését boncolgatja Susanne Bier (Testvérek, A tűz martaléka, Testvéred feleségét) nevezetesen hogy meggátolhatóak -e az egyre gyakoribbá váló iskolai vérengzések, tehetnek -e ellene a tanárok vagy a hatóságok, ha a szülők -akár önhibájukon kívül, akár nem, de- alkalmatlanok gyermekeik rendszabályozására. De felvetődik a kérdés, hol a határ a diákok egymás közötti rangsorképző vetélkedése és a szándékos, tudatos, konkrét ok nélküli zaklatás között. Meddig képes magába fojtani indulatait a pszichikai terrorral megfélemlített kisdiák? És hogyan maradhat a szülők elől rejtve, hogy gyermekük az iskolaközösségben rettegést él át az élmények helyett.

Egy jobb világban a szülőnek több ideje lenne a gyermekére figyelni. Egy jobb világban észrevenné, ha baj van. Egy jobb világban...

Pontozásom: 9\10. Kőkemény dráma arról, mi vezethet egy fiatalkorú bántalmazóvá válásához, helyenként remek operatőri munkával, gyönyörű állóképekkel még érdekesebbé téve a valóságot.

 

Hazai premier: 2011.02.10.

 

A Római Nemzetközi Filmfesztivál-on tarott díszbemutató vörösszőnyeges fotói:



A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr302730691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása