Talán még az évezredforduló elején lehetett, amikor a számítógépes játékok betörtek Hollywoodba. Bár a Mortal Combat és a Street Fighter már a  90-es évek közepén elkészült, a nagy játékadaptációs hullám akkor indult meg, mikor Angelina Jolie bújt Lara Croft szerepébe a Tomb Raider című filmben. A Resident Evil Doom Silent Hill, Hitman, Max Payne, mind-mind nagy mértékű, 100 millió dollár körüli bevételt hozott a filmstúdióknak, így nem volt kérdés, hogy  az egyik legismertebb kalandjáték, a Prince of Persia feldolgozása is napirendre kerül.

Jerry Bruckheimer nevével naponta találozhatunk a kereskedelmi tévék adásán, de a Döglött Akták, a Miami és N.Y-i helyszínelők producere egy sereg nagy költségvetésű (és egyben remek) filmnek is az atyja volt már, elég csak pl. az Armageddont, A Karib-tenger kalózait, a Pear Horbour-t, a Bad Boys-t vagy a Tolvajtempót említenem. 2008 közepén jött a hír, hogy a mozivásznakra kerül Perzsia hercege is, és hogy a 200 milliós produkciót Mike Newell (Harry Potter és a Tűz Serlege, Traffic, A vasálarcos, Négy esküvő és egy temetés, Pop, csajok satöbbi) rendezheti.

Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Brothers, Bőrnyakúak, Holnapután) alakítja Dastan herceget, aki nagy bajba kerül, mikor őt vádolják meg édesapja, a király meggyilkolásával. Nem tehet mást, menekülnie kell népe elől, ám tudja, ahhoz hogy bebizonyítsa ártatlanságát, vissza kell térnie. Előtte azonban más sötét erőkkel is meg kell küzdenie,  hiszen mindenki a teljesen véletlenül pont nála lévő ősi tőr megszerzésére törekszik, amelynek birtoklója akár még a múltat is átírhatja. Ezúttal minden ügyességét be kell vetnie, hogy mevédje az isteni hatalommal rendelkező kardot, valamint útitársa, a gyönyörűséges Tamina hercegnő (Gemma Arterton - A titánok harca, Spíler, Qauntum csendje, St. Trinian's - Nem apácazárda) és a saját életét.

Tehetséges színészek sora játszik nagy rutinnal a könnyed kalandfilmben, a főszereplők mellett két nagy színészóriás, Ben Kingsley (Viharsziget, Bűn és bűnhődés, Ház a ködben, Szexi dög, Gandhi, War Inc, Love Guru) és Alfred Molina  (Egy lányról, A Da Vinci-kód, Azonosság, Pókember 2, A rózsaszín párduc 2) sziporkázik. Egyedül talán a film gyönyörű eyecandyje, Gemma Arterton játéka lógott ki a sorból, ahogyan az a Clash of the Titans-ban is volt, hiába állnak vonzón rajta a tógás ruhák, itt is túl szürke a játéka, nincs benne semmi élet.

Összességében remek kis könnyed kalandfilm, a műfaj kedvelői eddig nem igazán lettek kiszolgálva az éven, (az Éli könyvét, a Percy Jacksont és a Robin Hood-ot nem mondanám klasszikus Múmia\Indiana Jones típusú kalandfilmnek, talán valamennyire a Gulliver utazása vagy Az utolsó léghajlító nyújthat nekik kárpótlást az év második felében) a Prince of Persia biztosan tetszeni fog nekik. Bár jómagam sosem játszottam a játékkal és valahogy a kalandfilm sem tartozik a kedvenc műfajaim közé, mégis remekül szórakoztatott, így simán megér 7\10 pontot.

 

Hazai premier: 2010. május 20.

 

Bár az USA-ban meglepően kis nézetséget produkált, mégsem lesz nagy bukás a film, Európában ugyanis szinte mindenhol a legnézettebb a mozikban. Már 230 millió dollárnál tart a Disney-hez tartozó Buena Vista filmstúdió bevétele. 

 

 Néhány fotó a New York-i díszbemutatóról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyo86.blog.hu/api/trackback/id/tr752059610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása